Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

Jalan raya lebih sesak; lebih ramai 'pulang' kerja

Sep 29, 2020 | 05:30 AM

KEADAAN lalu lintas di kebanyakan jalan raya utama kembali sesak sejak kebelakangan ini sedang lebih banyak kegiatan ekonomi dilaksanakan dan semakin ramai pekerja kembali ke tempat kerja.

Namun begitu, kesesakan hanya tertumpu pada beberapa lokasi khusus pada waktu sibuk antara 8 hingga 10 pagi seperti di Ekspreswe Central (CTE), Ekspreswe Rentas Pulau (PIE) dan Ekspreswe Tampines (TPE).

Beberapa pengguna ekspreswe yang dihubungi Berita Harian (BH) berkata keadaan jalan raya masih terkawal.

Seorang pemandu, Encik Hafiz Wahab, 39 tahun, memberitahu BH bahawa kesesakan ini telah pun dijangka selepas pemerintah mengumumkan minggu lalu pelonggaran yang membenarkan lebih ramai pekerja kembali ke tempat kerja.

"Memandangkan ia merupakan hari pertama lebih ramai pekerja kembali ke pejabat atau tempat kerja mereka hari ini (semalam), memang kesesakan ini tidak dapat dielak.

"Ini ditambah pula dengan kemalangan yang berlaku sepanjang ekspreswe. Mujur, kesesakan itu tidak memakan masa yang begitu lama dan saya masih dapat ke tempat kerja tepat pada masanya," kata Encik Hafiz, seorang teknisyen yang tinggal di Punggol dan bertugas di Jurong.

Sementara itu, ada pula yang berkata mereka mengambil laluan alternatif untuk ke tempat kerja untuk mengelak kesesakan tersebut.

Encik Kamarul Nizam berkata beliau telah merancang laluan yang akan diambil selepas mendapat maklumat terkini keadaan lalu lintas menerusi laman Penguasa Pengangkutan Darat (LTA), Traffic News dan aplikasi Google Maps.

"Saya cuba untuk elak dari terkandas di dalam kesesakan dan saya terlebih dahulu mendapatkan maklumat lalu lintas yang terpantas sebelum keluar rumah untuk jimatkan masa," ujar guru sambilan berusia 32 tahun itu.

Sejak 31 Ogos lalu, kadar bayaran Elektronik Jalan Raya (ERP) bagi beberapa gantri khusus CTE telah dinaikkan sebanyak $1.

Bayaran $1 dikenakan antara 7.30 pagi dengan 8.30 pagi di lorong auksiliari CTE menghala ke selatan dan menuju ke Ekspreswe Rentas Pulau (PIE) (Changi/Serangoon Road).

Bayaran ERP $2 pula dikenakan bagi dua set gantri di CTE menghala ke utara (selepas PIE) antara 6 dengan 6.30 petang dan antara 6.30 petang dengan 7 malam.

Langkah untuk membenarkan lebih ramai pekerja kembali ke tempat kerja mereka adalah sebahagian daripada pelonggaran langkah jarak selamat yang diumumkan oleh Menteri Kesihatan, Encik Gan Kim Yong, di sidang media Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian (MTF) Rabu lalu.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian