Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:23
Setempat

Jumlah kes Covid-19 lebihi 30,000

* Laporan awal temui 614 kes baru, majoriti pekerja asing di dormitori * 4 warga S'pura/PR antara pesakit baru

May 23, 2020 | 05:30 AM

LAGI 614 kes jangkitan koronavirus Covid-19 baru disahkan di Singapura sehingga 12 tengah hari semalam, kata Kementerian Kesihatan (MOH).

Ini menjadikan keseluruhan kes jangkitan di sini berjumlah 30,426.

Empat warga Singapura dan Penduduk Tetap (PR) merupakan antara kes baru itu sementara pemegang permit kerja di asrama membentukkan sebahagian besar baki kes.

Kelmarin, Rumah Penjagaan Orange Valley di 6 Simei Street 3 diumumkan sebagai kelompok baru selepas empat penghuninya yang berusia antara 72 dengan 97 tahun diuji positif bagi Covid-19.

Agensi Penjagaan Bersepadu (AIC) berkata kesemua empat penghuni itu diuji sebagai sebahagian daripada usaha ujian pengawasan berterusan MOH bagi semua penghuni rumah penjagaan.

Sehingga kelmarin, 10,200 penghuni telah diuji dan sekitar 250 keputusan ujian masih sedang dinantikan.

AIC menambah bahawa semua kakitangan Orange Valley diuji negatif pada awal Mei.

Ujian semula yang dijalankan selepas empat kes itu dikesan telah menunjukkan bahawa kakitangan tersebut masih tetap diuji negatif.

Agensi Pembangunan Awal Kanak-Kanak (Ecda) juga berkata kelmarin bahawa tiga kakitangan prasekolah merupakan antara kes setempat baru dan ia menjangkakan lebih banyak kes positif dikenal pasti sedang ia menguji semua pekerja sebelum pembukaan semula prasekolah yang dirancang mulai 2 Jun ini.

Sehingga kelmarin, seramai 910 pesakit Covid-19 telah keluar hospital dan kemudahan masyarakat, menjadikan jumlah keseluruhannya sebanyak 12, 117.

Seorang lelaki warga Singapura berusia 73 tahun juga meninggal dunia kelmarin disebabkan kerumitan daripada Covid-19.

Beliau individu ke-23 yang meninggal dunia akibat kerumitan daripada Covid-19 di Singapura.

Lelaki itu disahkan dijangkiti virus itu pada 17 April lalu dan mempunyai sejarah menghidapi tekanan darah tinggi, tahap kolesterol tinggi dalam darah dan hipotiroidisme.

Sembilan lagi pesakit yang diuji positif bagi virus itu telah meninggal dunia akibat sebab-sebab lain.

Masih terdapat 901 pesakit Covid-19 di hospital sehingga kelmarin, dengan 10 daripada mereka berada dalam keadaan kritikal di unit jagaan rapi.

Baru-baru ini, pemerintah mengumumkan bahawa tempoh pemutus rantaian jangkitan koronavirus Covid-19 di Singapura akan berakhir secara rasmi pada 1 Jun, dengan ekonomi negara dibuka semula dalam tiga fasa.

Pasukan bertindak silang kementerian bagi menangani pandemik itu telah membentangkan rancangan melonggarkan langkah-langkah ketat yang dilaksana secara berfasa hingga mencapai satu norma baru yang akan dikekalkan hingga vaksin atau rawatan bagi Covid-19 ditemui.

Tiga fasa itu ialah fasa pembukaan semula selamat, fasa peralihan selamat, dan fasa negara selamat.

Fasa pertama, yang akan bermula pada 2 Jun dan berlangsung sekurang-kurangnya empat minggu, akan menyaksikan lebih banyak tempat kerja, sekolah dan tempat ibadah dibuka semula.

Di peringkat sejagat, wabak yang bermula pada Disember tahun lalu itu telah menjangkiti lebih 5.1 juta orang dan meragut lebih 333,000 nyawa.