Subuh
5:35
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:30
Maghrib
7:10
Isyak
8:24

Kajian NUS: Usaha jana biotenaga jejas mutu air

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

SAJIAN KHAS HARI INI: INFOGRAFIK

Kajian NUS: Usaha jana biotenaga jejas mutu air

May 12, 2022 | 05:30 AM

DENGAN usaha mencari sumber tenaga mesra iklim semakin popular, lebih banyak perhatian diberikan kepada penyelesaian berpotensi yang melibatkan penanaman tumbuhan untuk bahan bakar dan kemudian mengumpul gas yang dilepaskan apabila ia dibakar.

Tetapi saintis di Universiti Nasional Singapura (NUS) mengatakan huraian biotenaga dan penangkapan dan penyimpanan (BECCS) sedemikian - yang belum digunakan secara meluas - mesti dipertimbangkan dengan teliti bersama pilihan lain sebelum ia digunakan.

Dalam kajian terkini, penyelidik dari NUS dan institusi lain di Amerika Syarikat mendapati BECCS boleh mempunyai kesan negatif terhadap mutu air kerana menanam tumbuhan biotenaga yang banyak seperti switchgrass memerlukan baja yang boleh meresap ke air bawah tanah.

Para penyelidik mendapati tindakan memusnahkan hutan sedia ada untuk penanaman tumbuhan biotenaga secara besar-besaran juga boleh menyebabkan lebih banyak pelepasan gas, lapor The Straits Times.

Kajian itu diterbitkan 4 Mei tahun ini dalam jurnal Science Advances.

Penulis utama kajian itu, Dr Cheng Yanyan dari jabatan kejuruteraan dan pengurusan sistem perindustrian NUS, berkata pasukan penyelidik ingin memberikan gambaran lebih jelas tentang keberkesanan BECCS dalam melupuskan gas rumah hijau dari atmosfera jika dibandingkan dengan strategi yang memanfaatkan alam semula jadi bagi mencapai matlamat serupa.

Penyelesaian berasaskan alam semula jadi ini semakin terkenal di seluruh dunia, dengan badan sains iklim tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata dalam laporan bulan lepas bahawa pertanian, perhutanan dan penggunaan tanah lain boleh memberikan pengurangan pelepasan gas berskala besar selain mengeluarkan dan menyimpan karbon dioksida (CO2) pada skala.

CO2 ialah gas rumah hijau utama yang mendorong perubahan iklim.

Kegiatan manusia seperti pembakaran bahan api fosil untuk tenaga mengeluarkan CO2 dan gas penangkap haba lain, yang terkumpul di atmosfera seperti selimut.

Haba tambahan di planet itu mengakibatkan peningkatan paras laut dan kejadian cuaca ekstrem.

Kajian itu membandingkan BECCS dengan penanaman semula pokok di dalam hutan yang semakin berkurangan dan penanaman pokok baru atau menyemai benih di kawasan kosong.

BECCS, penghutanan semula dan penanaman semula hutan semuanya bergantung kepada keupayaan tumbuhan untuk mengambil CO2 dari atmosfera melalui fotosintesis.

Usaha penghutanan semula dan penghutanan bertujuan memastikan pokok tetap ada supaya tumbuh-tumbuhan secara berterusan mengambil CO2, menyimpan karbon dalam batang pokok, akar dan dalam tanah.

Namun, bagi BECCS, tanaman digunakan sebagai pengganti bahan api fosil dan ditebang dan dibakar untuk tenaga.

Pelepasan gas yang dikeluarkan daripada pembakaran kemudiannya ditangkap menggunakan teknologi penangkapan karbon dan disimpan di dalam tanah atau ditukar kepada bahan lain.

Kajian itu, yang memberi fokus kepada potensi BECCS di Amerika, mendapati bahawa pada akhir abad ini, kaedah itu boleh mengeluarkan antara 11.4 dengan 31.2 bilion tan CO2 dari atmosfera.

Ini adalah magnitud sama dengan 19.6 hingga 30.2 bilion tan penyingkiran CO2 dalam senario di mana penghutanan semula dan penanaman semula hutan adalah kaedah utama yang digunakan untuk mengurangkan pelepasan.

Julat itu menyumbang fakta bahawa sesetengah tumbuh-tumbuhan semula jadi akan ditukar kepada ladang tanaman biotenaga walaupun dalam senario ini, kata Dr Cheng.

Sebagai perbandingan, 36.3 bilion tan CO2 telah dilepaskan ke atmosfera tahun lepas.

Kajian itu mendapati hampir satu perempat kawasan darat di Amerika akan mengalami tekanan air yang teruk menjelang 2100 disebabkan sama ada air sedia ada yang berkurangan atau mutu merosot.

Penolong profesor NUS He Xiaogang, seorang lagi pengarang utama kajian, berkata meskipun kajian itu menumpukan kesan BECCS di Amerika, penemuan mereka boleh digunakan untuk wilayah lain di dunia juga.

Kajian lain menunjukkan pengembangan tanaman biotenaga di rantau ini boleh berkembang pada kadar dua kali lebih pesat daripada itu di Amerika Syarikat, tambahnya.

Lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk mengkaji kesan daripada BECCS di Asia Tenggara.

File

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3