Kelas bagi segelintir pelajar, fokus bagi yang ambil periksa, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Setempat3

KORONAVIRUS

Kelas bagi segelintir pelajar, fokus bagi yang ambil periksa

MOE: Langkah tangguh atau batalkan peperiksaan nasional akibat Covid-19 adalah 'senario terburuk'
May 04, 2020 | 05:30 AM

MULAI 19 Mei, sekumpulan kecil pelajar yang mengambil peperiksaan nasional tahun ini boleh ke sekolah untuk mendapatkan bimbingan daripada guru, tetapi pelajar tidak diwajibkan hadir untuk sesi tersebut.

Dalam pada itu, langkah menangguhkan atau membatalkan peperiksaan nasional sama sekali kerana Covid-19 adalah 'senario terburuk', menurut Kementerian Pendidikan (MOE) dalam laman soal jawabnya.

Mengulas mengenai langkah membenarkan sekumpulan kecil pelajar kembali ke sekolah, Menteri Pendidikan Ong Ye Kung, berkata sekolah membolehkan pelajar dalam kohort yang bakal tamat sekolah kembali ke sekolah bagi mendapatkan bimbingan dan perundingan dengan guru.

"Ini bukan kelas formal dan kehadiran tidak diwajibkan.

"Ia adalah sokongan yang diberikan oleh sekolah kepada pelajar dalam kohort yang bakal tamat sekolah semasa cuti pertengahan tahun, setiap tahun," tulis Encik Ong di Facebook semalam.

Beliau turut menegaskan bahawa keselamatan dan kesejahteraan pelajar diutamakan, dengan setiap pelajar dan kakitangan sekolah mesti menggunakan pelitup dan mengambil suhu badan.

"Sekolah juga akan menjadualkan pelajar untuk kembali ke sekolah pada hari dan masa tertentu sepanjang hari dan minggu.

"Mereka akan terus berada dalam kelompok kelas masing-masing, tanpa percampuran; menggunakan tempat berventilasi baik dengan tempat duduk gaya peperiksaan dan jarak yang sesuai," tambahnya.

Sementara itu, institut pengajian tinggi (IHL), terutama Institut Pendidikan Teknikal (ITE), juga akan membolehkan lebih ramai pelajar kembali ke kampus untuk konsultasi, projek atau praktikum.

Namun, menurut Kementerian Pendidikan (MOE), keutamaan akan diberikan kepada pelajar yang bakal tamat sekolah atau yang kursus mereka mempunyai komponen amali atau hands-on yang lebih penting.

"Ini untuk mengurangkan kesan terhadap pembelajaran pelajar kerana mereka telah lama berada di luar kampus selama beberapa minggu," jelas MOE di laman webnya.

Kelmarin, Menteri Pembangunan Negara Lawrence Wong mengumumkan sekolah akan mula dibuka secara bertahap kepada pelajar dalam kumpulan kecil sedang langkah pemutus litar perlahan-lahan dilonggarkan mulai 19 Mei.

Pengerusi bersama Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian itu, berkata tumpuan akan diberikan kepada pelajar yang akan mengambil peperiksaan nasional.

Ini termasuk kohort Darjah 6, Menengah 4 dan 5, Maktab Rendah 2 dan Pra-Universiti 3.

Bagaimanapun, tidak semua pelajar dibenarkan kembali, dengan keutamaan diberikan kepada mereka yang memerlukan kemudahan sekolah bagi kerja sekolah dan sesi praktikal, serta mereka yang memerlukan sokongan tambahan dalam tempoh cuti sekolah.

"Ini ialah kumpulan kecil," katanya, sambil menambah bahawa langkah jarak selamat akan tetap dilaksanakan dan pelajar perlu diletakkan dalam kumpulan yang berasingan dalam sesuatu kohort.

"Kami sama sekali tidak membuka seluruh sistem sekolah," katanya lagi.

Sebaliknya, kata Encik Wong, ini akan dilakukan secara bertahap mulai Mei.

Dari Jun, bergantung pada keadaan waktu itu, pasukan itu akan mengkaji sejauh mana sekolah boleh dibuka dan berapa ramai lagi pelajar yang boleh kembali.

Dalam pada itu, MOE berkata pelajar antarabangsa yang kini berada di tanah air sendiri akan tetap melakukan pembelajaran di rumah (HBL), tidak kira jenis kursus yang diambil.

IHL akan terus memberi mereka sokongan akademik yang diperlukan untuk mengurangkan kesan terhadap pembelajaran mereka.

HBL penuh telah dimulakan sejak 7 April lalu, selaras dengan langkah lebih ketat di bawah pemutus rantaian jangkitan yang diumumkan Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Namun, Encik Ong berkata semalam bahawa beberapa aktiviti pendidikan penting masih tetap diteruskan, termasuk pendaftaran kohort baru; membenarkan segelintir pelajar, seperti mereka yang daripada latar belakang mudah terjejas, terus menggunakan kemudahan sekolah; serta persiapan dan pengambilan peperiksaan nasional.

Penangguhan peperiksaan nasional tidak sesuai dilakukan kerana "ia dianggap sangat penting bagi ramai ibu bapa dan pelajar kerana ia menjejas kemasukan pendidikan pada masa depan".

Menyentuh isu tersebut, MOE berkata:

"Menangguhkan atau membatalkan peperiksaan sama sekali adalah senario terburuk.

"Walaupun kami tidak meremehkan skala gangguan pada bulan-bulan mendatang, fokus kami buat masa ini ialah memastikan bahawa kami menyokong semua calon sebaik mungkin dengan pemahaman bahawa peperiksaan akhir tahun ini akan diteruskan."

MOE juga telah meringankan beban pelajar dengan menyingkirkan beberapa topik daripada peperiksaan nasional tahun ini.

Ini termasuk 'Interactions within the Environment' bagi mata pelajaran Sains Peperiksaan Tamat Sekolah Rendah (PSLE); 'Vector' bagi Matematik GCE Peringkat 'O'; dan 'Introduction to the Chemistry of Transition Elements' bagi mata pelajaran Kimia GCE Peringkat 'A'.

Dalam pada itu, Encik Ong memberi keyakinan kepada guru-guru bahawa mereka akan tetap mendapat dua minggu masa terlindung dalam Mei.

"Kami menjangkakan semua aktiviti ini hanya melibatkan sebahagian kecil daripada populasi pelajar. Oleh itu tidak semua guru perlu dilibatkan.

"Tetapi tidak diragukan guru-guru telah bekerja keras tahun ini disebabkan keadaan Covid-19," ujar Encik Ong lagi.


"Ini bukan kelas formal dan kehadiran tidak diwajibkan.

Ia adalah sokongan yang diberikan oleh sekolah kepada pelajar dalam kohort yang bakal tamat sekolah semasa cuti pertengahan tahun, setiap tahun...

Sekolah juga akan menjadualkan pelajar untuk kembali ke sekolah pada hari dan masa tertentu sepanjang hari dan minggu.

Mereka akan terus berada dalam kelompok kelas masing-masing, tanpa percampuran; menggunakan tempat berventilasi baik dengan tempat duduk gaya peperiksaan dan jarak yang sesuai."
- Encik Ong Ye Kung, Menteri Pendidikan, dalam pos di Facebook.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map