Kenaikan gaji hingga 14% buat lebih 56,000 pekerja jagaan kesihatan awam mulai Julai, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:43
Syuruk
7:01
Zuhur
1:06
Asar
4:19
Maghrib
7:11
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Kenaikan gaji hingga 14% buat lebih 56,000 pekerja jagaan kesihatan awam mulai Julai

Mar 05, 2021 | 06:08 PM

SEKITAR 56,300 pekerja penjagaan kesihatan awam - termasuk jururawat dan kakitangan penjagaan sokongan - akan mendapat kenaikan gaji dalam masa dua tahun akan datang, mulai Julai.

Jururawat akan melihat kenaikan dari 5 hingga 14 peratus dalam gaji asas bulanan mereka, sementara kakitangan kesihatan lain, seperti karyawan kesihatan bersekutu, ahli farmasi dan kakitangan pentadbiran dan tambahan, akan mendapat kenaikan gaji 3 hingga 7 peratus.

Kementerian Kesihatan (MOH) juga akan meningkatkan sokongan pembiayaan bagi gaji di pertubuhan penjagaan masyarakat yang dibiayai oleh masyarakat, untuk memastikan bahawa gaji dalam sektor itu kekal berdaya saing. Ini akan memberi manfaat kepada lagi  20,800 kakitangan.

Dalam mengumumkan kenaikan gaji itu, Menteri Negara Kanan (Kesihatan), Dr Koh Poh Koon, bercakap tentang bagaimana pandemik Covid-19 telah menunjukkan Singapura tentang pentingnya mengekalkan teras pekerja kesihatan yang berdaya tahan.

"Kita harus menjaga daya saing gaji kakitangan penjagaan kesihatan terhadap pasaran keseluruhan untuk menarik dan mengekalkan bakat yang bermutu," katanya.

Berita Popular

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map