Subuh
5:54
Syuruk
7:16
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Setempat0

BERITA

Kerja pembersihan tambahan di Masjid Ahmad demi keselamatan jemaah

Dec 04, 2020 | 05:30 AM

MASJID Ahmad di Pasir Panjang masih ditutup semalam bagi kerja pembersihan meskipun lagi dua masjid lain yang dikunjungi pesakit Covid-19 telah dibuka.

Menurut laman Facebook masjid di Lorong Sarhad itu semalam, masjid tersebut akan dibuka semula hari ini.

"Sebagai langkah keselamatan demi membanteras wabak Covid-19, Masjid Ahmad akan ditutup pada 2 Disember 2020 hingga 3 Disember 2020 untuk kerja-kerja pembasmian kuman.

"Masjid akan dibuka semula pada 4 Disember 2020 (Jumaat)," kata masjid tersebut.

Ketika dihubungi Berita Harian, seorang pegawai Masjid Ahmad berkata masjid tersebut akan dibuka semula mulai waktu subuh hari ini.

Beliau tidak mengulas lebih lanjut mengapa masjid itu perlu ditutup lebih lama berbanding dua masjid yang lain.

Masjid-masjid itu - Masjid Temenggong Daeng Ibrahim di Harbourfront dan Masjid En-Naeem di Hougang - turut ditutup kelmarin bagi kerja pembersihan dan pembasmian kuman selepas dikunjungi pesakit Covid-19.

Namun kededua masjid itu dibuka semula kepada jemaah mulai waktu zuhur semalam, menurut maklumat yang dikongsi laman Facebook Masjid Temenggong Daeng Ibrahim dan Masjid En-Naeem.

Seorang jemaah, Encik Khairul Ahmad, 27 tahun, berkata beliau tidak khuatir solat di masjid itu selepas ini kerana yakin tindakan susulan yang diambil mencukupi.

"Saya percaya kerja pembersihan dan pembasmian kuman sudah dijalankan dengan baik dan ini juga membuat masjid itu rasa yakin dan diberi kelulusan untuk dibuka semula.

"Dengan macam-macam langkah pengurusan selamat yang diambil serta TraceTogether yang perlu digunakan jemaah, ini membuat minda saya tenang dan saya rasa ramai jemaah lain berasa begitu juga," ujarnya.

Menurut Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), jemaah yang dikenal pasti mempunyai kontak rapat dengan pesakit Covid-19 yang mengunjungi tiga masjid berkenaan akan dihubungi pihak berkuasa bagi tindakan susulan.

"Ini juga menarik perhatian betapa pentingnya menggunakan TraceTogether semasa pergi ke masjid supaya sesiapa yang mungkin terdedah kepada orang yang dijangkiti dapat segera dikenal pasti dan dihubungi," kata Muis.

Selain tiga masjid tersebut, masjid lain yang pernah ditutup untuk kerja pembersihan dan penyahjangkitan sebelum ini kerana dikunjungi kes Covid-19 adalah Masjid Sultan di Kampong Glam pada Ogos lalu dan Masjid Al-Ansar di Bedok pada Julai lalu.

Masjid di Singapura menyambung semula solat berjemaah sejak 26 Jun lalu, selepas tempoh pemutus litar hampir dua bulan berakhir.

Jemaah yang ingin menyertai sesi solat jemaah perlu membuat tempahan di dalam talian kerana bilangan ruang yang diperuntuk bagi tujuan itu adalah terhad.

Sementara itu, mendaftar masuk ke masjid menggunakan TraceTogether telah diperkenalkan di masjid-masjid sejak Oktober lalu dan 40 masjid kini menawarkan pilihan tersebut.

Mulai 23 November lalu, tujuh masjid menawarkan empat zon solat, masing-masing bagi 50 jemaah dengan bilangan jemaah kini 200 bagi setiap sesi.

Dengan jumlah tempat yang semakin meningkat, jemaah amat digalakkan menggunakan aplikasi TraceTogether atau menggunakan token TraceTogether yang diberikan oleh pemerintah.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map