Subuh
5:36
Syuruk
6:52
Zuhur
12:56
Asar
4:02
Maghrib
6:58
Isyak
8:07
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Kes mingguan denggi susut 70 peratus

Oct 11, 2022 | 05:30 AM

JUMLAH kes denggi mingguan telah turun secara mendadak sebanyak sekitar 70 peratus daripada kemuncaknya pada Mei lalu, namun penduduk mesti terus bekerjasama untuk mencegah lonjakan kes denggi yang kedua tahun ini.

Setiausaha Parlimen Kanan (Kemampanan dan Sekitaran merangkap Pengangkutan), Encik Baey Yam Keng, yang memberi maklumat terkini mengenai situasi denggi semalam, juga berkata sekitar 95 peratus kelompok denggi telah ditutup.

Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA) dalam satu kenyataan semalam berkata terdapat 427 kes denggi yang dilaporkan minggu lalu - turun 46 kes berbanding minggu sebelumnya.

Ini menjadikan jumlah keseluruhan kes denggi sehingga 7 Oktober mencapai 28,500. Sembilan orang telah meninggal dunia akibat denggi sejauh ini pada tahun ini, berbanding lima tahun lalu.

NEA pada 30 September lalu berkata terdapat 142 kelompok denggi yang dilaporkan sehingga 7 Oktober - turun enam kelompok berbanding 148 kelompok pada minggu sebelumnya.

Pada Mei lalu, jumlah kes denggi mingguan adalah sekitar 1,500.

Dalam usaha membendung wabak awal denggi di Singapura, NEA telah mempercepatkan pelancaran Kempen Pencegahan Denggi Nasional pada 30 Mac lalu, kata Encik Baey.

Kempen itu melibatkan pemasangan sepanduk amaran denggi di kawasan dengan bilangan nyamuk Aedes aegypti yang tinggi - nyamuk yang menyebarkan denggi - bagi mengingatkan orang ramai supaya mengambil langkah pencegahan nyamuk secara proaktif.

Pemeriksaan juga kerap dilakukan untuk membasmi habitat pembiakan nyamuk bagi mengurangkan lagi risiko penularan denggi.

Untuk melengkapi usaha kawalan denggi sedia ada, NEA telah mula melepaskan nyamuk Wolbachia-Aedes jantan di lapan tapak tambahan sejak Julai - menjadikan jumlah keseluruhan tapak Wolbachia kepada 13.

Semalam, Encik Baey mengambil bahagian dalam latihan untuk melepaskan nyamuk Wolbachia jantan di sebuah tapak di MacPherson.

Ia adalah salah satu daripada lapan tapak baru, termasuk Punggol dan Sengkang, di mana nyamuk ini akan dilepaskan.

Projek Wolbachia telah diperluaskan untuk meliputi sekitar 31 peratus daripada semua blok Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) di Singapura, termasuk kumpulan terbaru yang merangkumi lagi 1,400 blok HDB. Projek Wolbachia melibatkan pelepasan nyamuk jantan yang dijangkiti bakteria Wolbachia untuk mengawal populasi nyamuk Aedes aegypti.

Bakteria itu ditemui dalam banyak serangga, tetapi tidak pada nyamuk Aedes aegypti.

Apabila nyamuk Wolbachia-Aedes jantan mengawan dengan nyamuk Aedes aegypti betina yang tidak membawa bakteria itu, telur yang terhasil tidak akan menetas.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3