Kesemua masjid dibuka semula 27 Mac; Muis laksana langkah tambahan, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:31
Syuruk
6:53
Zuhur
12:56
Asar
4:20
Maghrib
6:57
Isyak
8:11
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

KORONAVIRUS

Kesemua masjid dibuka semula 27 Mac; Muis laksana langkah tambahan

Empat masjid; Maarof, An-Nur, Mujahidin dan Muhajirin akan adakan dua sesi solat Jumaat berasingan
Mar 17, 2020 | 05:30 AM

SEMUA 70 masjid di Singapura dijangka akan dibuka semula pada 27 Mac ini bersempena dengan solat Jumaat pertama sejak masjid ditutup selama dua minggu.

Menyusuli pembukaan semula masjid di sini, langkah-langkah tambahan seperti jarak sosial turut akan diambil sebagai sebahagian usaha berterusan Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) membendung penularan Covid-19 di sini.

Memberi perincian lanjut, Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, berkata sebagai permulaan, empat masjid di Singapura akan mengadakan dua sesi solat Jumaat berasingan.

Masjid tersebut adalah Masjid Maarof, Masjid An-Nur, Masjid Mujahidin dan Masjid Muhajirin.

"Kami akan menyediakan dua waktu solat Jumaat, berbanding dengan apa yang kita lakukan sekarang.

Halal Home Based Business
Uncle Big's Kitchen

Shellout Platter Besar...dan banyak lagi!

OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Savour The Flavour by Chef Im

Savour The Flavour ingin menyajikan makanan yang berkualiti...

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

"Waktu solat Jumaat ini akan ditentukan agar jemaah dapat tahu waktu bila kedua-dua sesi solat itu akan dimulakan dan berakhir.

"Masa yang diperuntukkan bagi solat Jumaat juga akan dikurangkan kepada 30 minit dan memberi masa untuk membuat peralihan jemaah dari sesi pertama dan kedua," kata Encik Masagos ketika satu sidang media di Hab Islam Singapura semalam.

Sementara itu, Ketua Eksekutif Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), Encik Esa Masood pula menjelaskan bahawa empat masjid itu dipilih berdasarkan lokasi mereka dan agar ia "mempunyai sebaran di kalangan jemaah".

"Kami akan mencubanya di empat masjid ini dahulu sebelum kami meluaskannya di masjid-masjid lain di sekitar Singapura.

"Kami berharap dengan adanya lebih sesi solat Jumaat ini, ia akan mengurangkan risiko jangkitan virus ini menular di kalangan jemaah kami," tambahnya.

Menjawab persoalan mengenai bagaimana langkah itu akan dilakukan, Encik Masagos berkata pihak masjid dan Muis akan bertemu dalam masa terdekat ini untuk memberikan cadangan.

"Ini merupakan sesuatu yang baru dan oleh itu memerlukan masa...kami akan melakukannya selangkah demi selangkah.

"Namun kami harus tetap bersedia selain menjelaskan kepada masyarakat tentang pembaharuan ini agar mereka juga dapat memahaminya sebelum tarikh 27 Mac ini," kata Encik Masagos lagi.

Dalam pada itu, Encik Masagos berkata Muis akan mengambil langkah jarak sosial tambahan ini selepas mendapatkan nasihat daripada Kementerian Kesihatan (MOH).

Beliau berkata ia penting supaya dapat memutuskan penularan itu atau 'circuit breaking'.

"Dengan nasihat yang diberikan MOH mengenai jangkitan yang berlaku secara tidak langsung (secondary infection), selepas apa yang terjadi di Safra Jurong misalnya, bahawa jangkitan tidak langsung ini dapat berlaku dengan pantas.

"Jadi kita harus mengambil langkah berjaga-jaga ini untuk memastikan situasi ini tidak berlaku," ujarnya.


''Minggu lalu, apabila kami menutup semua masjid, sokongan daripada masyarakat kita adalah amat menggalakkan. Mereka faham mengapa kami harus lakukan perkara ini dan mereka tahu kami lakukan ini atas sebab-sebab kesihatan yang kukuh, selain daripada panduan yang diberikan semua pemimpin agama kepada masyarakat. Dengan pelanjutan penutupan (masjid) ini kami harapkan sokongan berterusan masyarakat dan meminta pemimpin masyarakat untuk menyebarkan mesej mengenai mengapa kita perlu lakukan ini dari segi kesihatan dan juga dari segi prinsip agama.''
- Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad


''Dalam beberapa hari, sejak kita menutup masjid dan keluarkan fatwa berkaitannya, terdapat sebilangan negara Muslim, kebanyakkannya di Timur Tengah dan juga sebilangan cendekiawan Islam antarabangsa, juga mengeluarkan fatwa mereka. Semua fatwa ini adalah konsisten, bahawa semua kegiatan agama khususnya bersolat jemaah harian dan solat Jumaat harus dibatalkan. Di sebilangan negara mereka menutup masjid mereka dan malah mereka tidak menetapkan tempoh pembukaan semula masjid mereka.''
-Mufti, Dr Nazirudin Mohd Nasir


''Kami akan mencubanya (langkah tambahan) di empat masjid ini dahulu sebelum kami meluaskannya di masjid-masjid lain di sekitar Singapura. Kami berharap dengan adanya lebih sesi solat Jumaat ini, ia akan mengurangkan risiko jangkitan virus ini menular di kalangan jemaah kami.'' 
- Ketua Eksekutif Muis Encik Esa Masood, bercakap tentang langkah tambahan yang akan dilaksanakan apabila masjid dibuka semula
 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map