Kesilapan 'merata' ditemui dalam majlis bandaran Parti Pekerja, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:33
Syuruk
6:57
Zuhur
12:59
Asar
4:23
Maghrib
6:59
Isyak
8:14
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Kesilapan 'merata' ditemui dalam majlis bandaran Parti Pekerja

Jul 22, 2016 | 11:54 AM

JURUAUDIT Majlis Bandaran Aljunied-Hougang (AHTC), yang dikendalikan oleh Parti Pekerja, menegur keras cara ia diurus, sambil berkata mereka mendapati kegagalan kawalan "merata" dalam akaunnya dan proses kerja sepanjang lima tahun lalu.

Kelemahan itu meliputi bidang utama tadbir urus, kawalan kewangan, laporan kewangan, perolehan dan pengurusan rekod, kata firma audit KPMG dalam satu laporan pada Rabu (20 Jul).

Kesemuanya, KPMG menunjukkan enam bidang di mana persekitaran kawalan AHTC gagal menetapkan asas bagi disiplin dan struktur dalam kerja dalamannya. Ini termasuk kekurangan komunikasi dan penguatkuasaan integriti dan nilai-nilai etika.

Sebagai contoh, kaedah "sangat tidak teratur" digunakan untuk memproses pembayaran berjumlah lebih $60 juta, dan akaun sementara yang digunakan bagi lebih satu juta transaksi tidak diselesaikan dengan pantas.

Selain itu, beberapa bayaran dibuat menggunakan kod olok-olok, yang bermakna bayaran salinan palsu boleh dibuat tanpa dikesan. Jawatankuasa audit majlis bandaran itu juga tidak bermesyuarat sekerap yang sepatutnya bagi menangani isu-isu yang dibangkitkan oleh juruaudit AHTC serta Ketua Audit Negara.

Halal Home Based Business
OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Lauk Malam Raya by ZaraRasya

Yang pasti puas hati! FREE DELIVERY & 1.5l bottled...

SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

"Terdapat satu isu yang lebih besar daripada jumlah kesilapan individu di AHTC," KPMG dalam laporannya, yang WP keluarkan pada malam Rabu.

Kesilapan itu adalah satu masalah sistemik dan membetulkannya bermakna ahli majlis bandar perlu "menetapkan semula ciri-ciri di bahagian atas AHTC" bagi menekankan kecekapan dan akauntabiliti.

KPMG menganggarkan majlis bandar itu akan mengambil masa sekurang-kurangnya 18 bulan untuk membetulkan semua kesilapan dan kelemahan yang ditemui.

Pengerusi AHTC, Encik Pritam Singh, berkata ia menerima semua saranan itu sepenuhnya, dan Anggota Parlimennya "akan segera mengetuai usaha mengkaji semula" tadbir urus, kawalan dan bidang utama lain yang dikenal pasti dalam laporan itu.

Pada Khamis malam, Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) mengambil perhatian "dengan keprihatinan yang amat" dapataan KPMG, termasuk kemajuan perlahan majlis bandaran itu dalam membetulkan kesilapan selepas "proses satu proses panjang dan berlarutan untuk AHTC melantik akauntan bebas menyusuli arahan oleh Mahkamah Rayuan".

"Adalah penting AHTC mengambil langkah-langkah segera untuk menetapkan semula ciri-ciri di dari bahagian paling atas," katanya.

"Memandangkan jumlah besar jumlah wang menjadi cagaran, AHTC juga perlu menjelaskan kepada penduduk dan orang ramaiapakah ada wang hilang akibat daripada kesilapan-kesilapan itu," ujar HDB.

Laporan bulanan oleh KPMG itu adalah yang keempat mengenai keadaan AHTC, yang mengupah firma itu untuk melihat ke dalam buku-buku berikut kekurangan dalam tadbir urus yang ditunjukkan oleh juruauditnya sendiri dan Ketua Audit Negara dalam laporan khas pada Februari tahun lepas.

Laporan baru itu menamatkan satu bahagian kerja KPMG, iaitu mengenal pasti bidang yang AHTC tidak mematuhi Akta Majlis Bandaran.

KPMG sekarang akan mengkaji apakah bayaran lalu yang dibuat AHTC antara 2011 - apabila ia ditubuhkan - dan tahun lalu tidak wajar dan perlu didapatkan semula.

Ia juga akan berhubung terus dengan akauntan Malis Bandaran Punggol Ris, sebagaimana dikehendaki oleh Mahkamah Rayuan, kata HDB.

Ini berhubung pemindahan dana bagi Punggol East, yang terlepas dari tangan WP dalam pilihan raya umum tahun lepas.

Encik Singh berkata AHTC akan mengkaji semula proses kerja untuk mengukuhkan kawalan. Ia juga telah memanggil satu tender bagi sistem perakaunan baru, dan akan melantik seorang juruaudit dalaman.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map