Subuh
5:51
Syuruk
7:08
Zuhur
1:12
Asar
4:12
Maghrib
7:16
Isyak
8:24

Ketahui situasi untuk hubungi

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Ketahui situasi untuk hubungi

Mengenal pasti perbezaan antara kecemasan dengan bukan kecemasan boleh selamatkan nyawa
Dec 04, 2021 | 05:30 AM

DALAM keadaan cemas yang mengancam nyawa, orang ramai boleh menjangkakan Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) akan segera bertindak. Ia mengendalikan Khidmat Perubatan Kecemasan (EMS) 24 jam dan pasukannya sentiasa bersedia memberi bantuan.

Anda hanya perlu menghubungi 995.

Namun, daripada lebih 190,000 panggilan kecemasan yang dikendalikan EMS tahun lalu, sekitar 8 peratus atau sebanyak 42 panggilan secara purata setiap hari merupakan panggilan bukan kecemasan. Panggilan sedemikian boleh melambatkan respons SCDF dan pengerahan sumber untuk keadaan kecemasan yang benar-benar mengancam nyawa di tempat lain.

Bagaimanapun, angka keseluruhan menunjukkan kesan positif. Buat kali pertama dalam 20 tahun, jumlah panggilan EMS yang disahut SCDF telah berkurangan. Panggilan bukan kecemasan dan palsu juga masing-masing telah menurun sebanyak 16.1 peratus dan 14.1 peratus.

Justeru, bagaimanakah EMS SCDF boleh mengenal pasti kejadian kecemasan? Apabila seseorang menghubungi 995 untuk mendapatkan bantuan, satu penilaian perubatan akan dilakukan melalui telefon. Kakitangan pusat panggilan SCDF menggunakan maklumat yang diberikan oleh pemanggil untuk menentukan tahap keparahan pesakit itu dan mengutamakan sumber sewajarnya.

SETIAP PANGGILAN DINILAI

Pada 2017, SCDF memperkenalkan Rangka Kerja Respons Berperingkat EMS. Ia membahagikan panggilan kepada empat kategori: kecemasan mengancam nyawa, kecemasan, kecemasan kecil dan bukan kecemasan.

Kecemasan mengancam nyawa termasuk serangan jantung, tidak sedarkan diri, sesak nafas, trauma besar dan angin ahmar. Apabila ini berlaku, SCDF mengerah sumber kecemasan tambahan secepat mungkin.

Kecemasan termasuk alahan teruk, bersalin, kecederaan kepala, tulang retak, semput, kanak-kanak yang sakit dan penyakit kronik yang menjejas warga tua.

Kategori ketiga, kecemasan kecil, termasuk luka berdarah, kemalangan dengan kecederaan berlebam, bengkak, kecederaan ringan dan demam berterusan. Kes-kes seperti ini mendapat keutamaan rendah dan respons yang lebih lama.

SCDF mungkin mengerahkan Pakar Bomba dan Penyelamat (FRS) buat ketiga-tiga kategori pertama.

Sejak 2012, lebih 300 kakitangannya telah disilang latih sebagai Teknisyen Perubatan Kecemasan (EMT) dan boleh memberi respons kepada kededua kecemasan kebakaran dan perubatan.

Sebagai FRS-EMT, mereka boleh memberi respons kepada kecemasan mengancam nyawa dengan menaiki kereta bomba, kenderaan "Red Rhino" atau motosikal bomba.

Motosikal itu dilengkapi dengan barangan perubatan penting seperti perubatan, silinder oksigen, alat defibrilator luaran automatik (AED) dan alat diagnostik. Motosikal tersebut lebih mudah bergerak, supaya ia boleh tiba di tempat kejadian dengan lebih cepat daripada sebuah ambulans.

Keadaan bukan kecemasan seperti sembelit dan ruam kulit tidak memerlukan bantuan perubatan kecemasan.

Pihak SCDF tidak lagi menghantar kes bukan kecemasan ke hospital sejak 2019. Sebaliknya, pemanggil disuruh melakukan rawatan bantuan kecemasan atau pergi ke klinik berdekatan untuk keadaan sedemikian.

Individu yang ingin dibawa ke hospital bagi keadaan bukan kecemasan dinasihatkan menghubungi 1777 untuk ambulans bukan kecemasan yang akan mengenakan bayaran.

DIBAWAKAN OLEH:

995

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3