Kewajipan solat Jumaat gugur dalam keadaan darurat, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
5:42
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Kewajipan solat Jumaat gugur dalam keadaan darurat

Mar 25, 2020 | 08:19 PM

MENYUSULI penutupan masjid yang dilanjutkan dan solat Jumaat masih belum boleh dilaksanakan, sesetengah orang mungkin rasa resah kerana tidak dapat menunaikan solat Jumaat tiga kali berturut-turut atau lebih.

Namun sekiranya dalam keadaan darurat, umat Islam perlu menggantikan solat Jumaat dengan solat zuhur di rumah atau tempat masing-masing.

Timbalan Mufti, Ustaz Mohd Murat Md Aris, memberi pencerahan tentang hal tersebut menerusi laman Facebook Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) hari ini (25 Mac).

Keresahan sesetengah orang ini berpunca daripada silap faham berkaitan hadis yang melarang hal tersebut, ujarnya.

Beliau menukil sabda Rasul saw yang bermaksud: 

Berita Popular

“Sesiapa yang meninggalkan tiga kali Jumaat berturut-turut kerana cuai atau mengambil ringan terhadapnya (dalam sabda yang lain baginda menyebut “tanpa darurat”), Allah swt akan mengecap hatinya”.

Ustaz Murat berkata hadis tersebut hanya menyentuh keadaan mereka yang lalai dan cuai, mengambil ringan perintah solat dan meninggalkannya tanpa sebab dan keuzuran.

“Ini berbeza sama sekali dengan keadaan darurat, di mana solat Jumaat tidak dapat dilaksanakan, bukan hanya bagi individu, tetapi seluruh umat Islam. 

“Keadaan darurat kita hari ini mengancam keselamatan dan nyawa awam,” katanya.

Tambahnya, dalam situasi ini, umat Islam perlu menggantikan solat Jumaat dengan solat zuhur di rumah atau tempat masing-masing.

Ini boleh berterusan sehingga keadaan beransur pulih dan masjid dapat mengadakan solat Jumaat sekali lagi, ujar Ustaz Murat.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map