Koronavirus: Kekang wabak melalui Pertahanan Mutlak, kata Eng Hen, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Koronavirus: Kekang wabak melalui Pertahanan Mutlak, kata Eng Hen

Feb 14, 2020 | 08:32 AM

 

SINGAPURA boleh mengekang penularan koronavirus melalui Pertahanan Mutlak, seperti mana yang telah dilakukan untuk mengatasi krisis Sars pada 2003, kata Menteri Pertahanan Ng Eng Hen.

Dalam ucapan Hari Pertahanan yang dikeluarkan pada Jumaat (14 Februari), Dr Ng berkata Singapura kini berdepan dengan wabak Covid-19, yang berasal dari Wuhan di China dan telah merebak di seluruh dunia.

Beliau kemudian mengimbas bagaimana Sars, atau Sindrom Sesak Nafas Mendadak (Sars), telah menyebabkan penyakit dan kematian, lapor The Straits Times.

Warga menjadi ketakutan untuk dijangkiti, pelancong berhenti melawat, dan orang ramai hanya duduk di rumah, katanya. Akibatnya, pekerjaan hilang dan pemberhentian pekerja meningkat.

Discover Malay Home Based Businesses

"Di beberapa negara, ketakutan ini menimbulkan rasa tidak percaya dan memecah belahkan orang, tetapi di Singapura, kami bersatu padu menerusi Pertahanan Mutlak, mengatasi krisis Sars untuk menjadi lebih utuh dan kuat," katanya.

Rangka kerja pertahanan negara itu kini perlu digunakan lagi untuk mengatasi koronavirus, kata Dr Ng.

Sebagai sebahagian daripada pertahanan sosial, setiap orang perlu mengamalkan kebersihan yang baik dan menjauhkan diri dari orang lain jika sakit, gesa Dr Ng.

Pertahanan psikologi perlu diperkukuh untuk mengatasi cabaran daripada wabak virus itu, katanya.

Kehidupan seharian dapat diteruskan dengan langkah berjaga-jaga, seperti mencuci tangan dan tidak menyentuh muka, katanya.

Beliau menambah bahawa warga Singapura juga harus berwaspada terhadap ancaman digital seperti maklumat palsu dalam tempoh ini.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map