Subuh
5:36
Syuruk
6:52
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:07
Setempat

Koronavirus: Luar biasa untuk dijangkiti kedua-dua Covid-19 dan denggi

Feb 21, 2020 | 08:58 AM

BAGI seseorang untuk dijangkiti kedua-dua koronavirus dan denggi adalah satu perkara yang jarang berlaku, kata pakar penyakit berjangkit.

Mengulas berita tentang pesakit pertama di Singapura yang disahkan menghidap kedua-dua penyakit, doktor memberitahu The Straits Times kes itu luar biasa.

Malah, wanita Singapura berusia 57 tahun itu satu-satunya di negara ini yang diketahui mempunyai kedua-dua penyakit itu, kata Kementerian Kesihatan (MOH) pada Khamis (20 Februari).

Kementerian itu berkata pesakit boleh mengalami pelbagai keadaan perubatan pada masa yang sama.

Jurucakap MOH berkata: "Perlu jelas, denggi tidak menjadi Covid-19. Mereka dua virus yang berbeza."

Wanita itu tidak salah didiagnosis dan gejala-gejala serta keputusan makmal konsisten dengan denggi, katanya.

Bagaimanapun, apabila beliau mengalami simptom pernafasan, beliau diperiksa dan kemudian didapati menjangkiti Covid-19 juga.

Dr Piotr Chlebicki dari Klinik Perubatan Penyakit Berjangkit di Hospital Mount Alvernia berkata ianya sukar untuk mengenal pasti dengan segera virus mana yang menyebabkan gejala.

"Beberapa jam selepas bermulanya demam, jangkitan selesema, koronavirus dan denggi mungkin mempunyai simptom yang sama, tetapi dengan masa yang berlalu, pesakit akan mengalami gejala baru (seperti batuk) yang membolehkan doktor membezakan antara jangkitan ini," katanya.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian