Subuh
5:34
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:24
Setempat

Koronavirus: Palang Merah Singapura mulakan rayuan pengumpulan dana

Feb 04, 2020 | 05:35 PM

PALANG Merah Singapura (SRC) memulakan rayuan pengumpulan dana untuk membantu masyarakat di China yang terjejas oleh wabak koronavirus, yang pertama kali dilaporkan di Wuhan.

Badan amal itu berkata pada Selasa (4 Feb) bahawa semua sumbangan akan digunakan untuk menyampaikan bantuan dan menyokong masyarakat di China yang terjejas atau berisiko dijejas virus itu.

Pemerintah Singapura akan menyumbangkan dana permulaan.

Setiausaha agung dan Ketua Pegawai Eksekutif SRC, Encik Benjamin William, berkata: “Kami menjangkakan wabak itu akan terus merebak di China dan secara geografi dengan bilangan kes baru meningkat pada hari dan minggu akan datang.

“Respons kami yang dirancang buat masa ini tertumpu kepada membantu masyarakat yang paling teruk terjejas di China.”

Pada Selasa, satu pasukan dua orang dari SRC telah ke pejabat Asia-Pasifik Persekutuan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah di Kuala Lumpur untuk membincangkan strategi luas dan bidang sokongan yang SRC boleh tawarkan.

Seorang lagi akan menyertai pasukan di ibu negara Malaysia itu untuk menyokong usaha tindak balas bagi beberapa minggu akan datang.

SRC juga akan mengerahkan seorang lagi ke Beijing untuk bekerja secara langsung dengan pasukan tindak balas di sana.

Ini termasuk menilai keperluan masyarakat yang terjejas serta mengatur strategi tindak balas mereka untuk memenuhi keperluan itu.

Orang ramai boleh membuat sumbangan mereka melalui beberapa platform.
Mereka boleh ke laman Red Cross untuk membuat sumbangan secara dalam talian, atau ke Rumah Palang Merah di 15 Penang Lane untuk sumbangan wang tunai.

Bagi sumbangan cek kepada “Persatuan Palang Merah Singapura”, tulis nama penderma, alamat rumah dan kekata “Coronavirus Response 2020” di belakang cek.