Subuh
5:37
Syuruk
6:53
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:08
Setempat

Koronavirus: Tiada bukti kukuh jangkitan tanpa gejala

Feb 25, 2020 | 08:43 AM

TIADA bukti kukuh bahawa koronavirus boleh disebarkan oleh seseorang tanpa gejala penyakit, kata pengarah klinikal Pusat Penyakit Berjangkit Nasional (NCID), Dr Shawn Vasoo.

Satu surat dalam jurnal perubatan New England Journal Of Medicine pada 30 Januari yang melaporkan jangkitan seperti itu berlaku telah terbukti salah, katanya.

Surat oleh sekumpulan doktor dari Hospital Universiti Ludwig Maximilian Universiti Munich berkata seorang ahli perniagaan Jerman telah dijangkiti seorang wanita China yang ditemuinya semasa wanita itu berada di Jerman, lapor The Straits Times.

Doktor itu berkata wanita itu hanya sakit semasa dalam penerbangan pulang ke Shanghai dan kemudiannya dijangkiti dengan koronavirus itu.

Ini telah menimbulkan keprihatinan tentang jangkitan tanpa gejala, yang akan menjadi sukar untuk dikesan.

Bagaimanapun, apabila wanita itu ditemu ramah di Shanghai, beliau mendedahkan bahawa beliau sebenarnya telah sakit semasa berada di Jerman.

Dr Vasoo berkata sejauh ini, "sebahagian besar jangkitan masih melalui orang simptomatik".

Ada orang yang disifatkan sebagai "asimptomatik" atau tiada gejala sebenarnya mungkin mempunyai gejala ringan, katanya.

Pakar penyakit berjangkit di Sekolah Perubatan NUS Yong Loo Lin, Profesor Paul Tambyah, juga akur tiada bukti konkrit jangkitan tanpa gejala tetapi beliau menambah: "Saya fikir orang yang hampir nak sakit mungkin boleh menjangkiti yang lain".

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian