Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:30
Maghrib
7:15
Isyak
8:26
Setempat

Koronavirus: Tiga lagi kes dikesan, 19 pulih dan dibenar pulang

Feb 16, 2020 | 09:31 PM

TIGA lagi kes jangkitan koronavirus telah dikenal pasti di sini, kata Kementerian Kesihatan (MOH) dalam kenyatannya pada Ahad (16 Feb),  menambah jumlah jangkitan menjadi 75 kes.

Kesemua tiga kes itu berhubung kait dengan kes-kes sebelum ini, termasuk dua kes yang dijejaki ke kelompok jangkitan paling besar di gereja Grace Assembly of God.

Salah satu kes dari gereja itu melibatkan askar tetap Angkatan Bersenjata Singapura (SAF) yang bertugas di Pangkalan Udara Tengah, kata Kementerian Pertahanan (Mindef) dalam kenyataan berasingan  pada Ahad (16 Feb).

Menurut kenyataan MOH, askar lelaki berusia 43 tahun itu berkhidmat dengan Angkatan Udara Singapura (RSAF) tetapi tidak bekerja sejak mengalami simptom. Belia tinggal di Toa Payoh Lorong 8 dan pergi ke gereja Grace Assembly of God sebelum dimasukkan ke hospital.

Kes baru kedua dari gereja itu pula melibatkan seorang lelaki berusia 29 tahun yang tinggal di Mei Ling Street.

Kes baru ketiga melibatkan seorang wanita berusia 71 tahun yang telah dikuarantin sejak 7 Februari. Seorang ahli keluarganya telah dijangkiti Covid-19.

Dalam pada itu, satu lagi kes telah pulih sepenuhnya dan dibenarkan pulang. Ini bermakna 19 pesakit telah pulih dan dibenarkan pulang.

Terdapat lima kelompok jangkitan yang telah dikenal pasti - di gereja The Life Church and Missions Singapore di 146B Paya Lebar Road; kedai Yong Thai Hang di 24 Cavan Road; Hotel Grand Hyatt Singapore; tapak binaan Seletar Aerospace Heights dan gereja Grace Assembly of God.

Kelompok paling besar ialah di Grace Assembly of God dengan 18 jangkitan, diikuti dengan 24 Cavan Road, di mana sembilan kes telah dikenal pasti.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian