Koronavirus: Ye Kung ziarah pelajar yang cuti tanpa hadir di asrama, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
5:42
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Koronavirus: Ye Kung ziarah pelajar yang cuti tanpa hadir di asrama

Feb 04, 2020 | 11:49 AM

MENTERI Pendidikan Ong Ye Kung pada Isnin (3 Feb) mengunjungi Universiti Nasional Singapura (NUS) dan Universiti Teknologi Nanyang (NTU) untuk melihat usaha pelajar dalam menyokong rakan-rakan mereka yang dikenakan cuti tanpa hadir (LOA) ekoran penularan koronavirus. 

Dalam kiriman Facebook pada Selasa (4 Feb), Encik Ong berkata di NTU, beliau menyertai pelajar mengagihkan pek kebajikan berisi keropok, biskut dan coklat, dan menemui beberapa kakitangan yang mengendalikan bilik kawalan operasi.

Di NUS, beliau bersama-sama Penasihat Kediaman pelajar mengagihkan makanan kepada penuntut yang dikenakan LOA.

Menurutnya, di NUS, pelajar yang dikenakan LOA tidak ditempatkan di blok berasingan tetapi tinggal dalam blok yang sama dengan pelajar lain.

Penasihat Kediaman membantu menguruskan keperluan mereka, termasuk menghantar makanan.

Berita Popular

“Saya gembira terdapat begitu ramai pelajar, serta fakulti dan kakitangan, yang terdorong untuk membantu mereka yang dikenakan LOA. Mereka merupakan individu sihat yang kebetulan telah ke China dalam tempoh 14 hari lalu; dan memenuhi tanggungjawab sosial dengan mengasingkan diri mereka sebagai langkah berjaga-jaga.

“Mereka adalah sebahagian daripada masyarakat kita, dan kita perlu membantu dan menyokong mereka sebaik mungkin, bukannya menjauhi mereka. Pada masa-masa ini, apabila perkara yang mudah dilakukan adalah menyerah kepada kebimbangan kita, pelajar-pelajar ini menunjukkan yang kita perlu bersatu, menyokong satu sama lain,” tulis Encik Ong.

Selain NTU dan NUS, Universiti Pengurusan Singapura (SMU) juga mempunyai asrama yang menempatkan pelajar yang dikenakan LOA.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map