Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:33
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Penyenggaraan yang dijadualkan: Kami sedang mempertingkat sistem mySPH untuk memberi anda khidmat log masuk lebih lancar. Sebahagian akses bagi log masuk ke mySPH akan terjejas dari 02 / Mar / 21 12:30 PG hingga 02 / Mar / 21 06:00 PG. Anda perlu log masuk semula selepas tempoh penyenggaraan ini. Untuk mendapatkan bantuan, sila tinggalkan butiran hubungan anda di sini dan kami akan hubungi anda. Terima kasih.
Setempat0

Lagi baucar $20j buat keluarga bergaji rendah

Lanjutan skim sara hidup sambil sokong perniagaan, penjaja terjejas pandemik Covid-19
Jan 26, 2021 | 05:30 AM

HINGGA 400,000 isi rumah berpendapatan rendah akan menerima baucar bernilai $50 yang boleh digunakan untuk membeli keperluan rumah.

Baucar itu juga diharap dapat menyokong perniagaan setempat.

Sokongan wang tambahan itu adalah lanjutan Skim Baucar Majlis Pembangunan Masyarakat (CDC) yang dilancarkan buat kali pertama Jun lalu.

Timbalan Perdana Menteri Heng Swee Keat semalam mengumumkan bahagian kedua sokongan $20 juta akan diberikan menerusi skim itu, menambah kepada geran pertama $20 juta daripada Kementerian Kewangan (MOF).

Berucap di majlis pelancaran di Kelab Masyarakat Bedok semalam Encik Heng berkata skim itu bertujuan membantu keluarga berpendapatan rendah menyara hidup sementara menyokong perniagaan tempatan di kejiranan dan penjaja yang menghadapi kesan pandemik Covid-19.

Berita Popular

Hampir 350,000 isi rumah telah mendapatkan baucar itu sejauh ini dan ia digunakan untuk membeli barangan dan khidmat keperluan harian serta makanan di kedai dan gerai penjaja di serata negara.

"Saya gembira baucar itu telah dimanfaatkan keluarga-keluarga ini. Semasa saya berjalan di Bedok, saya juga gembira... Baucar CDC ini merangsang perniagaan penjaja dan kedai dalam tempoh sukar ini," ujar Encik Heng, sambil berkata lebih 8,100 kedai kini menyertai skim tersebut.

Menurut Encik Heng, beliau berharap bayaran kedua menerusi Skim Baucar CDC ini akan terus membantu keluarga memerlukan. Isi rumah yang layak akan menerima surat dan boleh mendapatkan baucar mereka di kelab masyarakat mulai 8 Februari.

Mereka akan menerima baucar bernilai $50 dalam pecahan $2.

Baucar itu sah digunakan hingga 30 September untuk membeli makanan dan barang serta khidmat keperluan harian di kedai tempatan di kejiranan yang memaparkan pelekat Baucar CDC tersebut.

Menteri Negara Kanan (Kebudayaan, Masyarakat dan Belia merangkap Perdagangan dan Perusahaan) Low Yen Ling, yang juga pengerusi Jawatankuasa Mayor serta Mayor CDC South West; Mayor CDC South East Mohd Fahmi Aliman; Mayor CDC North West Alex Yam; Mayor CDC North East Desmond Choo; dan Mayor CDC Central Denise Phua menyertai Encik Heng melancarkan Skim Baucar CDC kedua itu.

Mereka disertai presiden Persekutuan Persatuan Pedagang Singapura (FMAS), Encik Yeo Hiang Meng, dan Ketua Pengarah Eksekutif Persatuan Rakyat (PA), Encik Lim Hock Yu.

Skim itu merupakan sebahagian geran $75 juta yang diumumkan Encik Heng menerusi Belanjawan Perpaduan dan Daya Tahan tahun lalu.

Encik Heng berkata Singapura berada dalam kedudukan lebih baik sekarang berbanding Jun lalu, dengan negara ini berjaya mengawal penularan koronavirus itu, sementara program vaksin pula sedang berjalan.

Namun, usaha memerangi Covid-19 belum berakhir, dengan virus itu terus menular di luar negara. Usaha memulihkan ekonomi akan memakan masa dan beberapa sektor terus terjejas teruk akibat pandemik itu, kata beliau.

Menambah, Encik Heng berkata Skim Baucar CDC itu satu contoh baik bagaimana kesemua lima CDC bekerjasama bagi membantu warga Singapura, kata Encik Heng.

"Kami terus menggalak CDC ini mencari cara baru meningkatkan usaha mereka dan terus membina kerjasama kukuh bersama masyarakat," ujarnya.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map