Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:11
Asar
4:31
Maghrib
7:15
Isyak
8:27
Setempat

Lagi lima kes koronavirus dikesan, 18 yang pulih dibenar pulang dari hospital

Feb 15, 2020 | 09:38 PM

LAGI lima kes jangkitan koronavirus telah dikesan di Singapura, kata Kementerian Kesihatan (MOH), menambah jumlah jangkitan keseluruhan di sini menjadi 72 kes.

Semua lima kes baru itu ada kaitan dengan kes sebelum ini. 

Seorang lagi pesakit dibenarkan pulang menjadikan kesemuanya 18 pesakit yang telah pulih sepenuhnya dan dibenar pulang dari hospital.

MOH berkata tiga kes baru itu boleh dikaitkan dengan kelompok jangkitan di gereja Grace Assembly of God dan satu lagi kes dengan kelompok di tapak binaan Seletar Aerospace Heights. Kes terakhir juga dikaitkan dengan kes sebelum ini. 

Dalam kenyataannya pada Sabtu (15 Feb), MOH berkata lima kes baru itu melibatkan tiga warga Singapura dan dua warga asing dari Bangladesh dan China. 

Ketiga-tiga kes melibatkan warga Singapura itu ada saling berhubungan. Dua adalah anggota keluarga iaitu perempuan berusia 79 tahun dan perempuan berusia 27 tahun, sementara seorang lagi adalah kenalan mereka, iaitu seorang lelaki berusia 25 tahun. Kesemuanya ada kaitan dengan kes-kes sebelum ini dan tidak ke China  baru-baru ini.

Sementara itu, warga Bangladesh berusia 26 tahun yang dijangkiti Covid-19 ialah pemegang pas kerja Singapura dan tidak ke China baru-baru ini. Jangkitannya dijejaki ke kelompok tapak binaan Seletar Aerospace Heights. Warga China berusia 40 tahun yang dijangkiti Covid-19 itu juga pemegang pas kerja Singapura dan tidak ke China baru-baru ini. Beliau ada hubungan dengan kes sebelum ini. 

Buat masa ini, lima kelompok jangkitan telah dikenal pasti. 

Selain di gereja Grace Assembly of God dan tapak binaan Seletar Aerospace Heights, tiga lagi kelompok adalah di kedai Yong Thai Hang di 24, Cavan Road, Hotel Grand Hyatt Singapura dan gereja The Life Church and Missions Singapore. Gereja Grace Assembly of God adalah kelompok jangkitan terbesar, dengan 16 kes, diikuti sembilan kes di 24, Cavan Road.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian