Lagi sokongan $1.1b bantu niaga, pekerja, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:51
Isyak
8:02
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Lagi sokongan $1.1b bantu niaga, pekerja

Antaranya termasuk Skim Bantuan Pekerjaan sehingga 60% bagi sektor terjejas, bantuan tunai sekali $500 bagi pemilik gerai di pasar & pusat makanan
Jul 24, 2021 | 05:30 AM

PEMERINTAH akan menyediakan pakej sokongan yang menelan belanja $1.1 bilion untuk membantu pekerja dan perniagaan yang terjejas di bawah sekatan terbaru Covid-19 dari 22 Julai hingga 18 Ogos ini.

Pakej itu termasuk Skim Bantuan Pekerjaan (JSS) dipertingkat kepada hingga 60 peratus bagi sektor terjejas, serta bantuan wang tunai sekali sebanyak $500 bagi pemilik gerai di pasar dan pusat makanan.

Selain itu, pemerintah akan memberi bantuan sewa tambahan bagi penyewa hartanah komersial, dan melanjutkan dana bantuan bagi pemandu teksi dan pemandu kereta sewa privet sedang Singapura kembali ke Fasa Dua (Kewaspadaan Dipertingkat) atau P2(HA) dalam tempoh tersebut.

Dalam satu kenyataan semalam, Kementerian Kewangan (MOF) berkata pemerintah telah mengambil kira maklum balas pekerja dan perniagaan, serta mendekati pemimpin perniagaan dan persatuan perdagangan dalam membentuk pakej sokongan tersebut.

"Pakej sokongan ini dijangka menelan belanja $1.1 bilion, dan akan dibiayai menerusi peruntukan semula daripada dana yang kurang digunakan disebabkan Covid-19, serta sumber fiskal yang diperuntuk bagi lanjutan langkah sokongan," kata MOF.

Halal Home Based Business
SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Uncle Big's Kitchen

Shellout Platter Besar...dan banyak lagi!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Di bawah pakej tersebut, JSS yang memberi subsidi gaji pekerja akan dipertingkat kepada 60 peratus bagi sektor yang perlu menggantung banyak atau semua kegiatan mereka dalam tempoh itu.

Ini termasuk perniagaan makanan dan minuman (F&B), gimnasium, studio kecergasan, pertubuhan seni persembahan dan pusat pendidikan seni.

Sokongan JSS akan dipertingkat kepada 40 peratus bagi sektor yang terjejas oleh sekatan, termasuk sektor runcit, perkhidmatan penjagaan diri, tarikan pelancongan, hotel, ejen pelancongan dan pusat hiburan keluarga yang lain.

Sokongan JSS bagi sektor ini akan dikurangkan kepada 10 peratus dari 19 hingga 31 Ogos.

Dari segi bantuan sewa pula, pemerintah akan menyediakan tambahan pelepasan sewa empat minggu bagi penyewa yang layak di hartanah komersial milik pemerintah.

Penyewa dan pemilik hartanah komersial yang dimiliki secara privet akan menerima bantuan sewa dua minggu dalam bentuk wang tunai di bawah Skim Sokongan Sewa.

"Sedang kami menggalakkan tuan tanah hartanah komersial untuk memberi sokongan sewa kepada perniagaan terjejas semasa tempoh P2(HA) yang lalu, banyak penyewa telah memberi maklum balas bahawa tidak semua tuan tanah yang mahu menolong.

"Untuk memastikan beban itu dikongsi adil, pemerintah akan meninjau keperluan mengongsi tanggungjawab sewa antara pemerintah, tuan tanah dan penyewa yang layak," kata MOF dalam kenyataannya semalam.

Pemerintah juga akur ada tuan tanah yang menghadapi kesukaran, dan akan mengambil kira situasi mereka. Maklumat lanjut akan diberikan oleh Kementerian Undang-Undang kelak.

Untuk menyokong pemandu teksi dan kereta sewa privet pula, pemerintah akan menyediakan tambahan $30 juta untuk mempertingkat Dana Bantuan Kewangan Covid-19 (CRDF) dari 22 Julai hingga hujung September ini.

Buat masa ini, dana itu memberikan pemandu layak sebanyak $10 bagi setiap kenderaan setiap hari untuk tempoh 60 hari dari Julai, dan $5 setiap kenderaan setiap hari bagi tempoh 30 hari selepas itu.

Di bawah sokongan dipertingkat, pemandu akan menerima tambahan $10 setiap hari dari 22 Julai hingga 31 Ogos, dan $5 setiap hari pada September.

Untuk membantu pekerja lain yang terjejas oleh sekatan terbaru, Geran Pemulihan Covid-19 (Sementara) (CRG-T) yang memberi bantuan kewangan hingga $700 juga akan dilanjutkan.


SEKILAS PAKEJ SOKONGAN

  • Skim Bantuan Pekerjaan dipertingkat bagi sektor terjejas
  • Bantuan sewa bagi hartanah komersial
  • Pakej Perangsang Penghantaran Makanan dilanjutkan
  • Pakej Perangsang E-Dagang diteruskan
  • Langkah sokongan kredit terus disediakan
  • Dana Bantuan Kewangan Covid-19 untuk Pemandu (teksi dan kereta sewa privet) dipertingkat
  • Dana Bantuan bagi Pemilik Gerai di Pasar dan Pusat Penjaja
  • Geran Pemulihan Covid-19 (Sementara) (CRG-T) bagi pekerja terjejas dilanjutkan

Laporan lanjut:

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map