Laluan baru bagi pelawat perniagaan jangka pendek ke S'pura dari semua negara diumumkan, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Laluan baru bagi pelawat perniagaan jangka pendek ke S'pura dari semua negara diumumkan

Pelawat harus menginap dan mengadakan mesyuarat dalam gelembung selamat Connect@Changi, iaitu pusat diasingkan yang sedang dibina di Singapore Expo. Connect@Changi menawarkan 1,300 bilik penginapan dan 340 bilik mesyuarat apabila lengkap pada pertengahan 2021.
Dec 15, 2020 | 10:04 AM

SATU laluan baru bagi pelawat perniagaan jangka pendek dari semua negara untuk mengadakan pertemuan fizikal di pusat yang dibina khas di sini telah diumumkan oleh Menteri Perdagangan dan Perusahaan Chan Chun Sing pada Selasa (15 Disember).

Kumpulan pelawat terhad ini, yang juga termasuk pegawai dari negara lain dan individu nilai ekonomi tinggi,  tidak akan dikuarantin apabila memasuki Singapura menerusi laluan perjalanan diasingkan (STL) itu. Namun, mereka harus menginap di pusat khas yang disediakan, di mana mereka tidak dibenar keluar dan harus melalui beberapa ujian Covid-19 sepanjang tempoh penginapan.

Pusat khas itu, yang bernama Connect@Changi, sedang dibina di Singapore Expo dan dijangka menawarkan lebih 679 bilik penginapan dan hampir 170 bilik mesyuarat  apabila peringkat pertama siap pada suku pertama 2021.  Ia akan menawarkan lebih 1,300 bilik penginapan dan sekitar 340 bilik mesyuarat apabila lengkap sepenuhnya pada pertengahan tahun depan. 

Dalam kenyataannya, Kementerian Perdagangan dan Perusahaan (MTI) berkata permohonan bagi mengunjungi Singapura menerusi STL akan dibuka pada pertengahan Januari ini dan  pelawat pertama boleh tiba di sini pada separuh kedua bulan itu.

STL menerapkan protokol ujian dan kesihatan ketat untuk melindungi pelawat dan penduduk setempat, kata MTI.

Discover Malay Home Based Businesses

Ini termasuk mengehadkan pergerakan pelawat kepada pusat yang dibina khas itu, yang akan bertindak sebagai gelembung keselamatan, mengenakan ujian Covid-19 setiap dua hari sepanjang tempoh penginapan dan memperuntuk  langkah-langkah urusan keselamatan (SMM) yang lain. 

Semua pelawat juga perlu menjalani ujian reaksi rangkaian polimerase (PCR) sebelum berangkat ke Singapura dan menunjukkan bukti mereka telah diuji negatif. Setibanya di sini, mereka perlu menjalani ujian itu sekali lagi. 

Bercakap di sidang media, Encik Chan berkata STL ialah sebahagian usaha Singapura untuk membuka semula sempadan dengan cara yang terkawal dan selamat.  Bersama aturan lain seperti Laluan Hijau Timbal Balik (RGL), STL diharap membolehkan pertukaran perniagaan sedunia yang penting dan menyokong pemulihan Singapura sebagai hab pengangkutan udara dan sektor hospitaliti di sini.   

“Ia membenarkan pelawat dari negara-negara yang mempunyai profil risiko jangkitan berbeza untuk mengadakan pertemuan fizikal di Singapura,” kata Encik Chan. 

Berbeza dengan RGL yang memperuntuk syarat lebih rumit bagi pelawat ke Singapura yang dibenar pergi ke tempat-tempat di serata Singapura, STL membenarkan pelawat datang ke Singapura dengan syarat yang dikurangkan, kerana pergerakan pelawat dihadkan kepada pusat diasingkan sahaja, tambah beliau. 

Connect@Changi dibina oleh konsortium setempat yang diketuai Temasek dan dianggotai The Ascott Limited, Changi Airport Group, Sheares Healthcare Group, SingEx dan Surbana Jurong.

Menurut jurucakap konsortium itu,  seorang pelawat boleh menjangka membayar antara $400 dengan $480 semalam bagi penginapan antara tiga dengan lima hari di pusat itu. Ini termasuk kos ujian Covid-19, tiga khidmat makanan harian dan pengangkutan ulang-alik ke Lapangan Terbang Changi yang terletak sekitar lima minit dari Singapore Expo.

Dalam kenyataannya, Connect@Changi berkata sebelum pandemik, hampir 90 peratus pelawat  yang ke Singapura bagi tujuan perniagaan tidak berada di sini melebihi lima hari.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map