Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:51
Isyak
8:02
Setempat

Laman web palsu SPF muncul semula selepas 9 bulan

Oct 21, 2019 | 03:04 PM

POLIS memberi amaran pada Isnin (21 Oktober) bahawa sebuah laman web yang berpura-pura menjadi laman web rasmi Pasukan Polis Singapura (SPF) telah muncul semula.

Pada Januari, polis memberi amaran mengenai penipuan peniruan dalam bentuk laman web SPF palsu yang direka untuk menipu orang ramai untuk memberikan maklumat peribadi dan kewangan mereka.

Pada Isnin, polis mengulangi amaran mereka, mengatakan bahawa beberapa mangsa telah diarahkan ke laman web polis palsu itu selepas menerima panggilan daripada penipu.

Dalam panggilan itu, penipu mendakwa bahawa mangsa disyaki terlibat dalam kegiatan jenayah seperti pengubahan wang haram. Mangsa kemudiannya diarahkan ke laman web palsu di mana mereka diberitahu untuk memberikan maklumat seperti butiran kad kredit dan kata laluan perbankan Internet untuk tujuan penyiasatan.

Polis mengatakan bahawa laman web polis rasmi adalah www.police.gov.sg, dan menasihatkan orang awam untuk tidak menjawab panggilan dan arahan yang mencurigakan untuk menghantar atau memindahkan wang.
 

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian