Langkah jarak selamat diperketat, semua acara lebih 250 orang perlu ditangguh, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:53
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:18
Isyak
8:31
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Langkah jarak selamat diperketat, semua acara lebih 250 orang perlu ditangguh

Mar 21, 2020 | 05:30 AM

PEMERINTAH telah mengumumkan langkah lebih ketat untuk memastikan jarak selamat antara individu - baik di acara dan perhimpunan, mahupun di tempat awam seperti kedai makan dan pusat penjaja - bagi mengurangkan lagi risiko jangkitan koronavirus dalam masyarakat.

Langkah itu diperkenal sedang lagi 40 kes Covid-19 yang baru dilaporkan semalam.

Menteri Kesihatan Gan Kim Yong berkata usaha memastikan jarak yang selamat antara individu lebih-lebih lagi penting bagi golongan mudah terjejas dalam masyarakat.

Oleh itu, semua acara dan perhimpunan, termasuk majlis perkahwinan dan majlis agama, yang dihadiri 250 peserta atau lebih pada satu masa harus ditangguhkan dari sekarang hingga 30 Jun, menurut kenyataan Kementerian Kesihatan (MOH) semalam.

Sebelum ini, hanya acara kebudayaan, sukan dan hiburan bertiket yang melibatkan 250 peserta atau lebih perlu ditangguhkan atau dibatalkan.

Halal Home Based Business
Lauk Malam Raya by ZaraRasya

Yang pasti puas hati! FREE DELIVERY & 1.5l bottled...

Ms Lid's Packed Bento

Set bento untuk sumbangan atau delivery ke rumah

Savour The Flavour by Chef Im

Savour The Flavour ingin menyajikan makanan yang berkualiti...

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Bagi acara dan perhimpunan dengan kurang 250 peserta, penganjur dan pengendali lokasi acara perlu melaksana langkah berjaga-jaga yang diperlukan untuk memastikan jarak sekurang-kurangnya semeter antara peserta.

Langkah ini termasuk jarak yang selamat antara tempat duduk di acara dan mengurangkan masa hadirin bercampur-gaul semasa waktu makan.

Apabila acara dan perhimpunan itu diadakan, ia juga harus mematuhi garis panduan sedia ada termasuk menasihatkan hadirin mengurangkan hubungan dengan satu sama lain, menjalankan pemeriksaan suhu badan dan mengambil langkah mendapatkan butiran hadirin, antara lain supaya usaha mengesan individu yang berhubungan dekat dengan pesakit koronavirus dapat dijalankan jika perlu.

Peruncit dan kedai makan juga perlu memastikan terdapat jarak sekurang-kurangnya satu meter antara pelanggan mereka.

Misalnya, MOH berkata mereka harus menandakan tempat beratur untuk memastikan pelanggan beratur sekurang-kurangnya semeter dari satu sama lain.

Kedai makan dan pusat penjaja juga harus memastikan jarak sekurang-kurangnya semeter antara meja dan tempat duduk.

Pusat hiburan dan tarikan juga harus mengambil langkah serupa.

Memberi contoh bagaimana langkah itu akan berkuat kuasa, Menteri Pembangunan Negara, Encik Lawrence Wong berkata, kedai makan yang berlesen harus menutup atau menyimpan beberapa meja.

"Ini bukan satu pilihan atau nasihat. Ini wajib.

"Kami akan mulakannya (hari ini) dan ini akan mengambil sedikit masa untuk dilaksanakan sepenuhnya tetapi kami ingin melakukannya secepat mungkin," ujar Encik Wong yang bersama Encik Gan mempengerusikan pasukan bertindak khas untuk menangani penularan Covid-19.

Apabila digabungkan dengan kebersihan peribadi yang baik, Encik Gan berkata langkah memastikan jarak yang selamat ini boleh memerlahankan penularan Covid-19.

"Karyawan penjagaan kesihatan kita sedang bekerja keras untuk menjaga pesakit. Kami tidak mahu menambah kerja mereka dan oleh itu, langkah tambahan ini penting untuk memastikan pekerja penjagaan kesihatan kita berupaya menjaga pesakit," katanya semasa satu sidang media di Pusat Akhbar Nasional di bangunan Kementerian Perhubungan dan Penerangan (MCI) semalam.

Jumlah kes yang dijangkiti Covid-19 di Singapura terus meningkat, dengan kebanyakannya disebabkan kes import.

Ini berlaku sedang warga Singapura yang bekerja atau belajar di luar negara pulang ke tanah air dari negara yang turut mencatatkan jumlah kes koronavirus yang terus bertambah.

Sebanyak 30 daripada 40 kes baru yang disahkan semalam merupakan kes import.

Dalam pada itu, terdapat berita palsu disebarkan semalam, yang kononnya mengatakan Perdana Menteri Lee Hsien Loong akan berucap malam tadi.

Jurucakap pemerintah mengesahkan bahawa ini tidak benar serta menyangkal dakwaan bahawa perintah berkurung boleh dijangkakan di Singapura dalam tempoh terdekat.


"Ini bukan satu pilihan atau nasihat. Ini wajib. Kami akan mulakannya (hari ini) dan ini akan mengambil sedikit masa untuk dilaksanakan sepenuhnya tetapi kami ingin melakukannya secepat mungkin."
- Menteri Pembangunan Negara, Encik Lawrence Wong

"Karyawan penjagaan kesihatan kita sedang bekerja keras untuk menjaga pesakit. Kami tidak mahu menambah kerja mereka dan oleh itu, langkah tambahan ini penting untuk memastikan pekerja penjagaan kesihatan kita berupaya menjaga pesakit."
- Menteri Kesihatan, Encik Gan Kim Yong


LANGKAH JARAK SELAMAT LEBIH KETAT

* Acara dan perhimpunan

  • Antara sekarang hingga 30 Jun, semua acara dan perhimpunan dengan 250 atau lebih peserta pada satu-satu masa perlu ditangguhkan
  • Bagi acara kurang 250 peserta, penganjur perlu laksana langkah waspada, memastikan jarak selamat sekurangnya satu meter antara peserta; tempat duduk renggang;
  • Harus patuhi garis panduan sedia ada termasuk melaksanakan pemeriksaan suhu badan

* Tempat awam

  • Pengendali tempat awam perlu pastikan sekurang-kurangnya jarak satu meter antara pelanggan:
  • Misalnya: barisan beratur di luar restoran atau kedai perlu bergerak cepat dengan usaha seperti memastikan semua kaunter dibuka; Kedai makan harus kekalkan jarak sekurangnya satu meter antara meja dengan kerusi

* Tempat kerja

  • Majikan digalak laksanakan langkah kurangkan interaksi fizikal rapat antara kakitangan
  • Majikan patut memudahkan kakitangan kerja dari rumah
  • Bagi pekerja memegang peranan atau fungsi tidak membolehkan kerja di rumah, patut ikut panduan seperti waktu kerja diatur

* Kegiatan warga emas ditunda lagi dua minggu hingga 7 April

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map