Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Setempat

Langkah lebih ketat cegah Covid-19, Grab larang penumpang duduk di sebelah pemandu

Jun 02, 2020 | 03:45 PM

PENUMPANG yang ingin menempah perjalanan menerusi khidmat kereta sewa Grab tidak lagi dibenarkan duduk di tempat duduk depan bersebelahan pemandu.

Mereka juga harus mengisi pernyataan kesihatan dan kebersihan diri sebelum setiap perjalanan.

Ini adalah antara rangkaian langkah berjaga-jaga yang diperkenalkan oleh firma tersebut mulai akhir bulan Jun di tengah-tengah pandemik koronavirus, kata Grab dalam kenyataannya hari ini. 

"Sebagai sebahagian daripada langkah berjaga-jaga kami, Grab akan melaksanakan jarak selamat di dalam kenderaan Grab dengan tidak membenarkan penumpang duduk di sebelah pemandu kami.

"Ini bermakna, misalnya, kereta empat tempat duduk biasa hanya akan membawa sehingga tiga penumpang sahaja."

Ia juga menyatakan bahawa pemandu dan penumpang boleh  membatalkan perjalanan jika pihak lain kelihatan tidak sihat atau tidak memakai pelitup.

Pihak yang membatalkan perjalanan tidak akan dikenakan denda.

Mengenai syarat untuk menyatakan status kesihatan dan kebersihan, Grab mengatakan pemandu dan penunggangnya telah mengemukakan pernyataan kesihatan setiap hari.

"Ciri pengisytiharan kesihatan dan kebersihan dalam talian yang baru memerlukan semua pemandu dan rakan penghantaran, serta penumpang untuk mengesahkan bahawa mereka tidak menunjukkan gejala Covid-19, dan telah mengambil langkah keselamatan dan kebersihan yang diperlukan, sebelum mereka dapat memulakan pemanduan, menyampaikan pesanan atau menempah perjalanan," terang Grab lagi.

Grab mengatakan bahawa ia telah mengemas kini sistem penilaian dan maklum balasnya untuk membolehkan pengguna melaporkan masalah kesihatan dan kebersihan.

Pemandu dan penumpang yang didapati tidak melakukan langkah berjaga-jaga dengan betul boleh berdepan tindakan akaun mereka digantung.

Ketua operasi serantau Grab, Encik Russell Cohen berkata, syarikat itu ingin menetapkan aras lebih tinggi untuk piawaian kebersihan dalam perjalanan.

"Pandemik Covid-19 telah mewujudkan kesedaran keselamatan dan kebersihan yang lebih tinggi di semua industri," katanya.

"Bersama dengan rakan pemandu, kami dapat membantu menerapkan kebiasaan kebersihan baru sebelum perjalanan bermula," jelas beliau.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian