Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

Langkah tambahan kekang Covid-19 di sini ditimbang

Langkah Fasa 3 boleh dilonggar atau diketat bergantung pada keadaan: Lawrence Wong dalam wawancara bersama Gan Kim Yong sempena ulang tahun pembentukan MTF
Jan 22, 2021 | 05:30 AM

PEMERINTAH sedang mengkaji langkah tambahan yang boleh diambil untuk memastikan jangkitan koronavirus di sini terus terkawal, dengan lebihbanyak interaksi antara penduduk dijangka sempena cuti umum Tahun Baru Cina bulan depan.

Langkah yang dilaksana untuk membendung penularan Covid-19 di sini tidak statik dan boleh dilonggarkan atau diketat bergantung pada keadaan, meskipun Singapura kini berada dalam Fasa Ketiga pembukaan semula ekonomi, kata pengerusi bersama pasukan bertindak berbilang kementerian (MTF) bagi Covid-19, Encik Lawrence Wong.

Butiran lanjut akan diberikan tidak lama lagi, katanya lagi.

Encik Wong, yang juga Menteri Pendidikan, berkata demikian dalam satu wawancara sempena ulang tahun pertama pasukan bertindak itu ditubuhkan.

Beliau, bersama Menteri Kesihatan Gan Kim Yong, memimpin pasukan bertindak yang ditubuhkan khas untuk menangani penularan Covid-19 di sini.

Berita Popular

Encik Wong menarik perhatian jumlah kes dalam masyarakat yang meningkat baru-baru ini serta kelompok jangkitan setempat baru yang timbul selepas tempoh yang agak lama.

Tambahnya, ini menunjukkan bahawa koronavirus itu terus menular.

Sementara pemerintah sedang berusaha sedaya upaya untuk mengawal dan mengasingkan kelompok itu, beliau berkata ini antara lain mungkin berpunca daripada musim perayaan hujung tahun, dengan orang ramai berkumpul.

"Saya rasa sejumlah interaksi begitu menyumbang kepada beberapa kes ini. Sebab itulah ini berlaku satu atau dua minggu selepas hujung tahun.

"Kami prihatin jika ini terus berlaku... jumlah kes yang meningkat boleh menghasilkan kelompok jangkitan baru yang mungkin di luar kawalan kami kemudian.

"Oleh itu, kami sedang mempertimbang dengan berhati-hati sama ada langkah tambahan diperlukan," ujar Encik Wong.

Tambahnya, langkah itu tidak statik dan boleh dilonggar atau diketatkan bergantung pada sekitaran dan situasi. Pemerintah juga terus memantau keadaan dan membuat penyesuaian.

Dalam wawancara lebih sejam di Pusat Akhbar Nasional di bangunan Kementerian Perhubungan dan Penerangan (MCI) itu, Encik Wong dan Encik Gan turut menggariskan antara cabaran yang mereka hadapi sepanjang menangani krisis tersebut dan pentingnya komunikasi dengan orang ramai supaya mereka faham tujuan di sebalik langkah yang dilaksana.

Ini termasuk apabila pemerintah melaksana tempoh pemutus rantaian jangkitan untuk membendung penularan koronavirus itu serta pelbagai langkah sekatan lain yang dilaksana selepas tempoh itu berakhir dan Singapura memasuki Fasa Satu pembukaan semula.

Kededua menteri itu turut merakamkan penghargaan mereka kepada pekerja barisan depan, pekerja penjagaan kesihatan dan warga Singapura yang telah tampil menyertai usaha negara ini memerangi Covid-19.

Encik Gan berkata krisis ini mencerminkan sifat daya tahan masyarakat Singapura dalam menanganinya serta cabarannya.

"Kami ingin terus bekerjasama dengan warga Singapura... sedang program vaksin terus dilancar, sedang kita terus tingkatkan keupayaan ujian kita serta sedang kita membuka semula ekonomi dan masyarakat.

"Namun kita juga perlu ingat... banyak kes baru terus dilaporkan di luar negara, dengan rekod baru dicatat.

"Ini membimbangkan kami. Kami harap dapat bekerjasama di peringkat global dan mengkaji bagaimana kita boleh bekerjasama secara antarabangsa untuk memastikan dunia dapat bangkit daripada krisis ini," ujarnya.


SEKILAS

  • Dengan lebih banyak interaksi antara penduduk dijangka sempena Tahun Baru Cina akan datang, langkah tambahan mungkin diambil
  • Langkah urusan selamat tidak statik, boleh dilonggar atau diketat mengikut keadaan
  • Keutamaan Singapura sekarang:

- Mempercepat program vaksin Covid-19

- Terus berjaga-jaga serta sentiasa semak langkah dan perlindungan yang dilaksana, buat penyesuaian jika perlu

- Rancang tawar vaksin Covid-19 kepada semua orang menjelang suku ketiga tahun ini

- Tingkat usaha dekati orang ramai tentang vaksin Covid-19, lawat warga emas di rumah mereka

  • Tiga rangka masa:

- Setahun dari sekarang, dunia rata-ratanya sama dengan sekarang

- Dalam masa empat tahun, ekonomi dan norma sosial akan pulih secara perlahan

- Dunia pasca-Covid-19 sukar untuk dibayangkan namun norma sosial tertentu serta cara orang ramai bekerja mungkin akan berubah

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map