Subuh
5:41
Syuruk
7:04
Zuhur
1:11
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:30
Setempat

Lapangan Terbang Changi perkenalkan teknologi tanpa sentuh tingkatkan keselamatan penumpang

Jul 01, 2020 | 07:28 PM

LAPANGAN Terbang Changi telah mula mengubah kemudahan bagi menawarkan pengalaman penumpang tanpa sentuhan serta inovasi pembersihan untuk memastikan perjalanan yang lebih selamat dan mudah.

Dalam satu kenyataan pada Rabu (1 Julai), Changi Airport Group (CAG) berkata langkah tersebut akan dilancarkan di seluruh Lapangan Terbang Changi sedang ia membuat persiapan bagi perjalanan keluar masuk Singapura menerusi udara yang dimulakan semula secara bertahap.

Antara kemudahan yang ditawarkan adalah sensor berdekatan yang dilengkapkan secara progresif di kiosk automatik lapangan terbang.

Ini adalah supaya pengguna tidak perlu lagi menyentuh skrin elektronik apabila mereka mendaftar untuk mendapatkan tiket penerbangan atau mendaftar masuk bagasi mereka.

Ini juga merupakan kali pertama, penderia yang menggunakan teknologi infrared itu digunakan di lapangan terbang. 

Sensor itu akan membolehkan penumpang untuk membuat pilihan serta memenuhi butiran perjalanan mereka dengan menunjukkan jari mereka berdekatan dengan skrin tanpa menyentuhinya.

Bagi mereka yang perlu mendaftar masuk di kaunter yang diurus ejen perkhidmatan pelanggan, skrin akrilik turut dipasang di kaunter tersebut sebagai satu penghalang yang selamat antara penumpang dengan kakitangan.

Selain itu, pengalaman penumpang tanpa sentuhan ini juga akan diperluas merangkumi imigresen.

Penguasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) telah menambah baik laluan imigresen automatik di Lapangan Terbang Changi dengan melengkapkan sistem biometrik yang menggunakan teknologi pengenalan mata dan muka sebagai cara utama untuk mengesahkan identiti setiap individu, kata kenyataan itu.

Ini menggantikan cara pengenalan terdahulu, iaitu menerusi imbasan cap jari.