Lebih ramai banduan dapat kerja sebelum dibebaskan

LEBIH ramai banduan mendapat pekerjaan dalam pelbagai sektor sebelum dibebaskan, kerana majikan menunjukkan minat dan sokongan yang lebih besar dalam pengambilan bekas pesalah.

Usaha memulihkan banduan dengan meningkatkan kebolehgajian (employability) mereka membantu memastikan mereka tidak melakukan jenayah lagi, kata Perkhidmatan Penjara Singapura (SPS).

Angkat penjara tahunan terkini yang dikeluarkan pada Selasa (14 Feb) menunjukkan daripada 2,061 banduan yang dirujuk kepada Singapura Perbadanan Perusahaan Pemulihan Singapura (Score), 96 peratus mendapat pekerjaan ketika menjalani hukuman.

Peratusan iitu, yang meningkat sedikit daripada 95 peratus pada 2015 dan sama seperti 2014, "kekal tinggi secara konsisten", ujar SPS.

Ia berkata ramai banduan melalui latihan kemahiran sejajar dengan rangka kerja nasional Kelayakan Kemahiran Tenaga Kerja (WSQ) untuk menyediakan mereka bagi tenaga kerja, manakala bakal majikan menjalankan temu duga dalam penjara dan membuat keputusan pengambilan di tempat kejadian.

Sebanyak 350 majikan baru juga mula bekerja bersama Score tahun lalu, bertambah 7.3 peratus daripada 4,745 pada 2015. Syarikat-syarikat ini merentasi sektor seperti makanan dan minuman, logistik dan perkilangan.

Peningkatan dalam bilangan majikan yang bersedia bekerjasama dengan Score menunjukkan penerimaan meningkat masyarakat terhadap banduan dan bekas pesalah di tempat kerja, kata SPS.

Sementara itu, kadar bentan, atau kembali melakukan kesalahan, kekal "rendah dan stabil".

Peratusan tahanan daripada kohort 2014 yang melakukan kesalahan lagi dalam tempoh dua tahun selepas dibebaskan ialah 26.5 peratus, berbanding 25.9 peratus pada 2013 dan 27.6 peratus pada 2012.

Penolong pengarah kanan Score bagi pengekalan sokongan, Encik Arputhasamy Nathan, berkata: "Apabila kami melibatkan majikan, kami sangat jelas bahawa kami mahu mereka menyertai kami bukan untuk memenuhi keperluan tenaga kerja mereka sahaja. Kami melihat jawatan kosong yang sesuai, dengan majikan membimbing mereka, daripada kemantapan pekerjaan kepada pengurusan perfomance dan kemajuan kerjaya."

"Jika bekas pesalah boleh kekal dalam sesuatu pekerjaan, dia boleh menjadi lebih bertanggungjawab terhadap dirinya dan orang lain dan ini membantu mengurangkan kemungkinan dia melakukan kesalahan lagi."

Angka juga menunjukkan bilangan orang yang dimasuk ke penjara kerana jenayah terus berkurangan - kepada 10,211 orang pada 2016, berbanding 10,635 pada 2015 dan 11,595 pada 2014.

Pada 31 Dis tahun lalu, jumlah banduan jenayah ialah 9,502 orang, dengan tahanan wanita membentuk kira-kira 9.3 peratus.

Ini berbanding 9,602 pada 2015 dan 9754 pada 2014.