Subuh
5:37
Syuruk
6:53
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:08
Setempat

Lebih ramai bayi Singapura bakal dapat pasport pertama percuma

Oct 15, 2019 | 11:43 AM

LEBIH ramai bayi warga Singapura akan mendapat pasport pertama mereka secara percuma.

Ogos lalu, pemerintah mengumumkan bahawa bayi Singapura yang dilahirkan pada atau selepas Januari 2020 tidak perlu membayar yuran permohonan untuk pasport pertama mereka. 

Langkah itu adalah sebahagian daripada usaha untuk menggalak lebih ramai warga Singapura untuk berkahwin dan mempunyai bayi.

Pada Selasa (15 Oktober),  Penguasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) berkata ia akan memanjangkan tempoh pengecualian yuran bagi mereka yang dilahirkan pada tahun ini, jika mereka membuat pasport mereka pada tahun depan, sama ada pada atau sebelum hari lahir mereka yang pertama.

ICA berkata ibu bapa yang mengambil sijil kelahiran anak mereka dari hospital atau di bangunan ICA akan dimaklumkan tentang perubahan itu dari Selasa (15 Oktober).

Bermula 1 Januari 2020, ibu bapa yang mempunyai anak yang layak mendapatkan pasport percuma akan menerima notifikasi secara elektronik melalui portal MyICA mengenai pengecualian yuran itu. 

Selain itu, ICA juga mengumumkan bahawa dari 1 Januari 2020, kanak-kanak di bawah usia enam tahun tidak perlu hadir bersama untuk mengambil pasport mereka.
 
 

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian