Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

Lepas 7 minggu dirawat bagi Covid-19, syukur dapat beraya bersama ibu

* Anak, ibu sah dijangki virus lepas melancong ke Turkey Mac lalu * Selepas berminggu-minggu dirawat di hospital bagi koronavirus Covid-19, akhirnya mereka dapat pulang ke pangkuan keluarga, sempat untuk menyambut Hari Raya esok. Berita Harian menemuramah beberapa pesakit Covid-19 yang sudah pulih mengenai pengalaman mereka sepanjang dalam pengasingan.

May 23, 2020 | 05:30 AM

SETELAH diletak dalam pengasingan hampir tujuh minggu, Cik Nurul Jannah Hafid bersyukur dapat pulang tepat pada waktunya untuk menyambut Hari Raya pertama bersama ibunya.

Beliau diuji positif bagi koronavirus Covid-19 selepas mereka melancong ke Turkey pada pertengahan Mac. Beberapa hari kemudian, ibunya, Cik Habibah Musbah, 68 tahun, juga disahkan dijangkiti virus itu.

Dua hari setelah menjalani Notis Jangan Keluar Rumah (SHN), beliau mula mengalami simptom awal seperti demam tinggi dan berjumpa doktor, cerita Cik Jannah.

Pada 27 Mac, beliau dihubungi Kementerian Kesihatan (MOH) dan dikenakan perintah kuarantin kerana hasil pengesanan kontak mendapati beberapa orang daripada kumpulan pelancongannya diuji positif bagi Covid-19.

Menurut Cik Jannah, 29 tahun, beliau dan ibunya, masing-masing kes 798 dan 835, antara anggota kumpulan pelancong itu yang di jangkiti. Seorang daripada mereka, Allahyarhamha Salha Mesbee, meninggal dunia awal bulan ini.

"Saya sangka apa yang saya alami ialah perkara biasa kerana selalunya selepas pulang daripada melancong, badan saya lemah sedikit. Jadi, saya tidak risau sangat pada masa itu.

"Tapi setelah mendapat panggilan daripada MOH dan juga kemas kini daripada pelancong lain dalam kumpulan sembang Whatsapp, saya mula memikirkan tentang perkara buruk," kata Cik Jannah, yang tidak ada sejarah masalah kesihatan.

Malah, pada malam itu juga beliau dihantar ke Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID). Beliau dirawat selama lima hari di NCID dan kemudian dipindahkan ke kemudahan pengasingan D'Resort, chalet NTUC di Pasir Ris.

Cik Jannah berkata semasa tempoh pengasingan itu, apabila Syawal semakin dekat beliau khuatir tidak dapat pulang untuk menyambutnya.

"Tahun ini kali pertama saya berasingan dari keluarga semasa Ramadan. Saya rindu sangat berbuka dan berterawih bersama mereka. Memang suasananya berlainan. Paling saya khuatirkan ialah ibu saya yang keseorangan.

"Setiap kali saya menjalani ujian swab Covid-19, saya berdoa banyak-banyak agar hasilnya negatif dan saya boleh pulang bertemu semula ibu saya.

"Jadi pada hari saya dibenarkan pulang, saya amat bersyukur dapat lihat cahaya di hujung terowong," katanya, sambil menambah bahawa beliau menjalani ujian swab setiap empat hari sepanjang tempoh 46 hari.

Ibunya dibenarkan pulang setelah diuji negatif pada 15 May. Sebelum itu, beliau dirawat di hospital selama sembilan hari dan kemudian diletak di kemudahan pengasingan selama 27 hari.

Menurut Cik Jannah, beliau dibenarkan pulang baru-baru ini kerana dianggap sihat walaupun "berterusan" diuji positif bagi Covid-19.

Sekarang eksekutif itu sedang menjalani kuarantin di rumah setelah dianggap tidak akan menjangkiti orang lain.

Cik Habibah, seorang porter, berkata beliau amat gembira mereka berdua sudah keluar dari kemudahan pengasingan dan dapat menyambut Hari Raya bersama.

"Saya sekarang duduk bersama Jannah saja. Anak lelaki saya tinggal bersama keluarganya di rumah mereka sendiri. Jadi, kalau beliau tidak datang ziaran kami sebab sekatan pemutus litar jangkitan Covid-19, sudah tentu saya sayu.

"Mestilah, suasana Hari Raya memang tidak lengkap kalau tidak bersama keluarga tersayang.

"Tapi alhamdulillah setelah pengalaman ini, saya bersyukur kami berdua sudah baik dan saya dapat sambut Syawal bersama anak tersayang saya," ujarnya.