Ler Teck Siang, doktor yang terlibat dalam kes bocor daftar HIV, di mahkamah bagi perbicaraan rayuan, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:43
Syuruk
7:01
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Ler Teck Siang, doktor yang terlibat dalam kes bocor daftar HIV, di mahkamah bagi perbicaraan rayuan

Mar 11, 2019 | 04:00 PM

Doktor yang terbabit dalam pembocoran daftar HIV Singapura, tampil di Mahkamah Tinggi pada Isnin (11 Mac) untuk menghadiri perbicaraan rayuan.

Ler Teck Siang, 37 tahun, sedang merayu keputusan mahkamah yang mendapatinya bersalah dan menjatuhkan hukuman penjara dua tahun ke atasnya kerana bersubahat dalam penipuan dan memberikan kenyataan palsu kepada pegawai perkhidmatan awam.

Ler telah menyerahkan contoh darahnya bagi menggantikan contoh darah kekasihnya Mikhy Farrera-Brochez - yang menghidapi HIV -  dalam satu ujian perubatan.

Farrera-Brochez, seorang warga Amerika Syarikat, perlu lulus ujian itu untuk mendapat kebenaran bertugas di sini.

Farrera-Brochez, 33 tahun, baru-baru ini, membocorkan maklumat peribadi milik  14,200 penghidap HIV dan lagi 2,400 kenalan mereka.

Berita Popular

Farrera-Brochez, minggu lalu,  diperintah mahkamah Amerika supaya menyerahkan semua salinan maklumat sulit yang diperoleh daripada pemerintah Singapura.

Dia juga didakwa secara rasmi oleh juri besar di Kentucky, pada Khamis, berhubung dokumen yang dicuri dari Singapura, membuka laluan bagi kesnya dibicarakan.

Ler, yang didapati bersalah September lalu, berdepan dengan satu lagi tuduhan - menyalahguna maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) - semasa berkhidmat sebagai ketua Unit Kesihatan Awam Nasional.

Nama Ler masih berada di Daftar Pengamal Perubatan, tetapi dia tidak lagi layak berkhidmat sebagai doktor di sini.

Ler juga tidak diberi akses kepada maklumat sulit pesakit yang terkandung dalam Rekod Kesihatan Elektronik Nasional (NEHR). Rekod itu mempunyai maklumat peribadi semua pesakit yang pergi ke klinik atau hospital awam.

Difahami, Majlis Perubatan Singapura (SMC) tidak akan bertindak ke atas sebarang doktor selagi kes itu berada di mahmamah.

 

 

 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map