Maanfaat teknologi pembiakan ikan berskala besar, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:44
Syuruk
7:02
Zuhur
1:07
Asar
4:19
Maghrib
7:10
Isyak
8:20
Setempat0

BELANJAWAN 2019: MEMPERTINGKAT KESELAMATAN MAKANAN

Maanfaat teknologi pembiakan ikan berskala besar

Feb 19, 2019 | 05:30 AM

Selain mempertingkat keupayaan dalam dunia digital, Singapura juga memerlukan sumber bekalan makanan yang selamat. Justeru pemerintah akan turut mengubah sektor pertanian dan pengeluaran makanan. Berikut antara contoh usaha syarikat tempatan dengan sokongan pemerintah dalam mempertingkatkan sumber bekalan makanan di negara ini.

TERLETAK di Pulau St John, Pusat Akuakultur Marin Penguasa Pertanian-Makanan dan Ternakan (AVA MAC) ditubuhkan untuk mengembangkan dan memanfaatkan teknologi bagi memudahkan pembangunan penetasan dan pengeluaran penternakan ikan berskala besar.

MAC bekerjasama dengan Makmal Sains Kehidupan Temasek (TLL) bagi program pembiakan selektif Ikan Siakap Asia untuk menghasilkan ikan goreng yang unggul yang dapat meningkatkan produktiviti ladang ternakan ikan di Singapura dan di rantau Asean.

MAC juga bekerja rapat dengan institusi pendidikan tinggi (IHL) dan institusi serta institusi penyelidikan seperti Politeknik Temasek (TP), Politeknik Republic (RP) dan Politeknik Nanyang (NYP), serta Universiti James Cook, dalam menjalankan penyelidikan mengenai bidang genetik, pemakanan dan kesihatan bagi meningkatkan pengeluaran akuakultur.

Berita Popular

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map