Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

MacBook Pro 15-inci tidak dibenarkan masuk dalam pesawat kerana risiko keselamatan

Aug 26, 2019 | 02:59 PM

SINGAPORE AIRLINES (SIA) telah melarang beberapa model komputer riba MacBook Pro 15-inci dari semua penerbangannya selepas model-model yang lebih tua ditarik balik oleh syarikat Apple. 

Ini berikut arahan dari Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah dan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan Amerika Syarikat yang memaklumkan pada syarikat-syarikat penerbangan bahawa ia tidak membenarkan beberapa model komputer riba Apple yang ditarik balik untuk dibawa masuk ke pesawat.

Dalam pengumuman di laman webnya pada hari Ahad (25 Ogos), SIA mengumumkan para pelanggan supaya tidak membawa model-model yang terjejas sebagai barang bawaan atau mendaftar masuk bagasi sehingga baterinya telah disahkan selamat atau digantikan oleh Apple.

Syarikat penerbangan itu menasihatkan para penumpang untuk melungsuri laman Apple tentang program pemulihan bateri MacBook Pro supaya mereka dapat maklumat lanjut sama ada komputer riba mereka terjejas serta pilihan penggantian bateri.

Pada bulan Jun, Apple mengumumkan pemulangan secara sukarela bagi beberapa komputer riba MacBook Pro 15-inci yang mengandungi bateri yang boleh menjadi terlalu panas serta menimbulkan risiko keselamatan.

Berita Popular

Unit-unit yang terjejas kebanyakannya dijual antara September 2015 dan Februari 2017, dan mereka boleh dikenal pasti dengan nombor siri produk mereka, kata Apple pada laman webnya.

Gergasi teknologi itu menambah bahawa ia akan menggantikan bateri secara percuma.

Para pelanggan perlu melawat laman program bateri Apple untuk mendapatkan butiran mengenai kelayakan produk dan bagaimana untuk mengganti bateri secara percuma.

Bagi mengesahkan jika MacBook Pro anda terjejas atau tidak, pilih "About This Mac" dari menu Apple di sudut kiri-atas skrin komputer riba anda.

Jika ia adalah 'MacBook Pro (Retina, 15-inci, Mid 2015)", masukkan nombor siri komputer pada halaman program untuk melihat apakah ia layak untuk mendapat gantian bateri.

Unit-unit MacBook Pro 15 yang lain atau komputer riba Mac lain tidak terjejas jika ia tidak termasuk dalam golongan tersebut.

Selain SIA, Penguasa Penerbangan Awam Vietnam dan syarikat-syarikat penerbangan yang lain, seperti Thai Airways, turut melarang komputer riba yang terjejas daripada dibawa masuk pesawat.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map