Masagos: Langkah 'pemutus litar' baru elak sesak di pasar, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:41
Syuruk
7:00
Zuhur
1:05
Asar
4:21
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat3

Masagos: Langkah 'pemutus litar' baru elak sesak di pasar

Apr 22, 2020 | 05:30 AM

LANGKAH pemutus rantaian jangkitan baru akan mengurangkan kesesakan dan barisan panjang di pasar-pasar popular di sini, terutamanya pada hujung minggu, kata Menteri Sekitaran dan Sumber Air, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad semalam.

Encik Masagos, yang juga Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, turut menegaskan bahawa segelintir masyarakat masih enggan memainkan peranan mereka dalam usaha negara membendung penularan wabak Covid-19.

Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong, semalam, mengumumkan langkah melanjutkan tempoh pemutus rantaian jangkitan untuk empat minggu lagi, iaitu sehingga 1 Jun ini.

Dalam posnya yang dimuat naik di Facebook semalam, Encik Masagos berkata:

"Duduklah di rumah masing-masing sehingga tamat tempoh pemutus rantaian jangkitan. Sekiranya ingin keluar untuk keperluan penting atau bersenam, keluarlah bersendirian, dan tidak dalam kumpulan, mahupun dengan anggota keluarga lain."

Bagi menjaga kesihatan awam, bilangan pengunjung ke empat pasar popular di Singapura, termasuk Pasar Geylang Serai, akan dihadkan dengan lebih lanjut lagi.

Mulai hari ini, pemegang kad pengenalan dengan nombor terakhir genap (0,2,4,6,8) hanya boleh ke pasar-pasar itu pada tarikh genap.

Mereka yang memegang kad pengenalan dengan nombor terakhir ganjil (1,3,5,7,9) hanya boleh ke pasar-pasar itu pada tarikh ganjil.

Tiga lagi pasar yang terjejas ialah Pasar Chong Pang di Blok 104/105 Yishun Ring, pasar di Block 20/21 Marsiling Lane, dan pasar di Blok 505 Jurong West Street 52.

Orang ramai perlu menunjukkan bukti pengenalan diri sebelum memasuki pasar itu.

Selain itu, restoran makanan dan minuman serta kedai runcit di taman-taman telah ditutup semalam hingga 4 Mei.

Semua tempat meletak kereta di taman juga akan ditutup semasa tempoh itu.

Ini bagi mengurangkan pergerakan dan interaksi orang ramai, jelas Encik Masagos.

Mengulas kesan langkah 'pemutus litar' sepanjang dua minggu ini, Encik Masagos gembira melihat ramai warga Singapura mematuhi langkah yang ditetapkan, yang menyebabkan jumlah kes jangkitan dalam masyarakat setempat menurun dalam beberapa hari ini.

Namun, beliau khuatir terhadap segelintir orang yang tidak mematuhi langkah itu.

"Tetapi, ada minoriti yang tidak memainkan peranan mereka," katanya.

Sejak tempoh pemutus rantaian jangkitan bermula pada 7 April, kira-kira 2,000 orang disaman kerana tidak mengikuti peraturan amalan jarak selamat sementara 500 orang disaman kerana tidak mengenakan pelitup muka sewaktu mereka di luar rumah.

"Kami akan terus memantau keadaan Covid-19 dengan lebih teliti. Jika ada kemerosotan yang signifikan dalam jumlah kes jangkitan di kalangan masyarakat setempat, kita mungkin boleh secara bertahap-tahap melonggarkan beberapa langkah," pesan Encik Masagos.

"Untuk memastikan ini dapat dicapai, semua orang perlu mengambil langkah jarak selamat yang diperketat secara seruis. Terus bekerjasama dengan kami. Jadi sebahagian jalan penyelesaian (bagi wabak ini) - duduk di rumah, jaga kesihatan."

Sehingga tengah hari semalam, Singapura mengesahkan 1,111 kes jangkitan Covid-19 baru, membawa kepada 9,125 kes yang dihadapi negara ini secara keseluruhannya.

Sejumlah besar kes melibatkan pemegang permit kerja yang menetap di asrama pekerja asing.

Sejumlah 20 kes pula melibatkan warga atau Penduduk Tetap (PR) Singapura.

Seramai 11 orang di sini telah terkorban akibat Covid-19.


"Kami akan terus memantau keadaan Covid-19 dengan lebih teliti. Jika ada kemerosotan yang signifikan dalam jumlah kes jangkitan di kalangan masyarakat setempat, kita mungkin boleh secara bertahap-tahap melonggarkan beberapa langkah.
Untuk memastikan ini dapat dicapai, semua orang perlu mengambil langkah jarak selamat yang diperketat secara seruis. Terus bekerjasama dengan kami. Jadi sebahagian jalan penyelesaian (bagi wabak ini) - duduk di rumah, jaga kesihatan."

- Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad dalam pos di Facebook


Akta lindungi golongan tak mampu penuhi kontrak akibat Covid-19

“Bulan lalu, seorang penduduk menulis kepada saya untuk berkongsi bagaimana hari bahagianya terpaksa ditangguh akibat keadaan Covid-19.
Namun, beliau dan tunangnya sudah pun menempah sebuah tempat majlis perkahwinan, yang enggan memberi bayaran kembali dan mahu pasangan itu menanggung kos denda pembatalan.
Penduduk saya bukan seorang yang mengalami nasib serupa. Pandemik ini telah menjejas ramai individu, perniagaan dan SME (perusahaan kecil dan sederhana) yang mendapati diri mereka gagal memenuhi kewajipan kontrak mereka akibat penularan Covid-19.
Bagi membantu orang ramai dan perniagaan, Parlimen telah memperuntukkan Akta Covid-19 (Tindakan Sementara) untuk menawar pelepasan sementara dari tindakan undang-undang kepada mereka yang tidak mampu memenuhi kontrak akibat Covid-19. Ia akan dikuat kuasa mulai Isnin, 20 April.
Saya berharap Akta ini dapat bantu melindungi mereka yang terhimpit dalam kedudukan sukar disebabkan Covid-19, dan meringan kerisauan mereka yang terjejas, terutama dalam tempoh mencabar ini.”

– Catatan pos Timbalan Perdana Menteri Encik Heng Swee Keat yang dimuat naik di Facebook semalam.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map