Subuh
5:29
Syuruk
6:51
Zuhur
12:54
Asar
4:17
Maghrib
6:54
Isyak
8:08
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

Masagos simpati, alu-alu usaha DPPMS bantu

Namun penting patuhi arahan pemutus litar
Apr 28, 2020 | 05:30 AM

MENTERI Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad melahirkan rasa simpati ke atas nasib peniaga makanan kecil-kecilan yang terjejas dengan peraturan pemutus litar dan memahami kekecewaan mereka.

Beliau turut mengalu-alukan usaha Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS) untuk membantu perniaga tersebut.

Namun, beliau menggesa supaya mereka memahami langkah pemutus litar itu adalah untuk menurunkan secara ketara jumlah jangkitan Covid-19 dalam masyarakat, termasuk masyarakat Melayu/Islam.

Bermula 7 April, iaitu sejak 'pemutus litar' dilaksana, perniagaan makanan dari rumah tidak boleh beroperasi kerana memerlukan pemilik meninggalkan premis tempat tinggal atau memerlukan perkhidmatan pihak ketiga untuk menghantar barang.

Pelanggan juga tidak dibenarkan mengambil barang itu sendiri.

Isu itu menimbulkan keprihatinan dalam kalangan peniaga, yang tidak pasti apakah mereka boleh meneruskan perniagaan dalam tempoh pemutus litar, yang telah dilanjutkan hingga 1 Jun.

Menerusi satu catatan panjang dimuat naik di Facebook semalam (27 April), Encik Masagos berkata jika langkah tegas tidak dilaksanakan, jumlah jangkitan di negara ini yang sekarang masih lagi tinggi, akan melonjak naik dengan pantas - apalagi jika masyarakat tetap berinteraksi dan berniaga seperti biasa.

"Saya tahu keadaan sekarang ini sangat sukar untuk kita semua. Tetapi dengan kita semua memainkan peranan untuk mematuhi arahan CB (pemutus litar), mudah-mudahan sekatan tersebut boleh dilonggarkan secepat mungkin dan kita boleh meneruskan kehidupan dan ekonomi kita.

"Saya faham kekecewaan yang dirasakan para peniaga makanan kecil-kecilan yang beroperasi di rumah (Home-Based Businesses), atau HBB, kerana tidak dapat meraih rezeki dari tempahan bulan Ramadan dan Hari Raya kali ini," kata Encik Masagos, yang juga merupakan Menteri Sekitaran dan Sumber Air.

"Saya juga gembira bahawa Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS) sedang membantu para peniaga makanan kecil-kecilan ini," ujarnya sambil menekankan pentingnya masyarakat untuk bersabar dan membuat penyesuaian demi kepentingan bersama.

Menurut Encik Masagos, apa yang mengecewakan beliau adalah 'usaha sesetengah pihak mengapi-apikan para peniaga makanan kecil-kecilan di rumah supaya mendesak pemerintah untuk memberikan pengecualian kepada mereka'.

"Ini adalah sikap yang tidak bertanggungjawab. Mereka kononnya, memperjuangkan kemaslahatan peniaga-peniaga tersebut sedangkan kata-kata mereka mengelirukan dan hanya memberi harapan palsu serta menambah kekecewaan golongan ini,'' jelasnya.

Beliau menambah golongan itu tidak seperti ulama yang arif kerana mereka tidak menyeru masyarakat untuk bersama-sama menjamin keselamatan rakyat dalam suasana gerun Covid-19 ini.

Mereka juga tidak menyeru kepada kesabaran menunggu sehingga sekatan dari peningkatan pemutus litar ditarik balik, tambahnya.

Encik Masagos menyatakan pemerintah tidak akan membuat keputusan kerana desakan - apalagi tuntutan itu membahayakan masyarakat dan seluruh negara dan tidak berdasarkan nasihat pakar kesihatan dan ulama.

"Marilah kita bersabar membuat penyesuaian demi kepentingan kita bersama. Marilah kita bersatu hati dan kita satukan masyarakat lebih-lebih lagi dalam bulan mulia ini, supaya pengorbanan kita selama ini dalam memerangi wabak Covid-19 tidak sia-sia.

"Sabarlah dan ayuh sama-sama kita panjatkan doa agar negara kita bebas dari wabak ini secepat mungkin. Moga kehidupan kita akan pulih kembali dan perniagaan kecil-kecilan di rumah tersebut sempat memanfaatkan musim perayaan,'' tambah Encik Masagos.

Beliau menegaskan bahawa masyarakat harus bersatu padu dan berganding bahu mengekang penularan wabak ini.

Menteri Negara Kanan (Ehwal Luar merangkap Pertahanan), Dr Maliki Osman, pula berkata dalam catatan Facebook beliau semalam :

"Kalau situasinya seperti sebelum Covid-19, sememangnya kita tidak akan mengekang semangat keusahawanan ini. Malah semangat ingin berdikari ini memang harus kita pupuk dan sokong sepenuhnya.

"Namun keadaannya kini berbeza, kita sekarang melalui tempoh situasi dan konteks yang berlainan sekali, di mana kepentingan keselamatan dan kesihatan penduduk dan masyarakat harus menjadi keutamaan kita."


"Saya tahu keadaan sekarang ini sangat sukar untuk kita semua. Tetapi dengan kita semua memainkan peranan untuk mematuhi arahan CB (pemutus litar), mudah-mudahan sekatan tersebut boleh dilonggarkan secepat mungkin dan kita boleh meneruskan kehidupan dan ekonomi kita. Saya faham kekecewaan yang dirasakan para peniaga makanan kecil-kecilan yang beroperasi di rumah (Home-Based Businesses), atau HBB, kerana tidak dapat meraih rezeki dari tempahan bulan Ramadan dan Hari Raya kali ini."
- Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian