Masagos: Usaha sedia buka puasa bagi staf jagaan kesihatan, orang susah, juga bantu peniaga yang terjejas Covid-19, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:43
Syuruk
7:01
Zuhur
1:07
Asar
4:19
Maghrib
7:11
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Masagos: Usaha sedia buka puasa bagi staf jagaan kesihatan, orang susah, juga bantu peniaga yang terjejas Covid-19

Apr 18, 2020 | 12:15 PM

 

 

Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam Masagos Zulkifli Masagos Mohamad berkata usaha untuk menyediakan buka puasa percuma bagi pekerja jagaan kesihatan dan keluarga susah juga boleh menyokong para peniaga yang terjejas akibat penularan Covid-19.

“Makanan akan disiapkan syarikat F&B Melayu/Islam, dan mereka akan menghantar makanan ke pusat-pusat pengedaran. Sajian SGUnited Buka Puasa akan diedarkan ke beberapa balai rakyat di merata Singapura. Ekosistem ini sekaligus menyelaras usaha menyokong para peniaga yang terjejas oleh krisis ini,” kata Encik Masagos, menulis di Facebook pada Sabtu (18 April).

Beliau turut menggesa masyarakat untuk menderma bagi kepada Dana Buka Puasa SGUnited bagi tujuan ini.

Berita Popular

“Usaha ini membolehkan kita untuk menyokong keluarga-keluarga yang memerlukan dengan menyediakan beraneka sajian buka mereka di bulan Ramadan,” kata Encik Masagos.

“Ayuh, kita sokong usaha mulia ini. Inilah nilai kewarganegaraan yang kita harus tonjolkan bersama, menyumbang pada yang memerlukan di masa yang mencabar ini. Dan mendapat pahala Ramadan.”

Inisiatif Buka Puasa SGUnited itu dijangka menelan belanja $2.5 juta dan akan dimulakan dengan dana $1 juta daripada Majlis Ugama Islam Singapura (Muis).

Baki $1.5 juta akan dikumpulkan menerusi derma awam yang dikendalikan oleh Yayasan Rahmatan Lil’ Alamin (RLAF).

Dalam kenyataan bersama pada Sabtu (18 April), penganjur projek itu berkata tempoh mengumpul derma bagi Dana Buka Puasa #SGUnited itu telah dimulakan sejak 17 April dan akan berlangsung sehingga 23 Mei 2020. 

Pihak awam boleh menderma melalui Giving.SG dan semua derma layak bagi pengecualian cukai.

Projek itu dianjurkan bersama oleh Muis, OurMosque.sg, RLAF, Persatuan Rakyat (PA), pertubuhan tidak mengambil untung Roses of Peace dan Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS).

 

Cara menderma:

www.giving.sg

Langsung ke akaun bank RLAF - OCBC Current Account 629-069154-001, diikuti dengan kiriman e-mel kepada irdawaty@rlafoundation.org.sg. Sertakan nama, nombor kad pengenalan dan salinan dokumen peralihan bagi pengecualian cukai

Cek kepada RLAF dan sertakan di balik cek nama, nombor kad pengenalan (bagi pengecualian cukai), nombor kontak dan tajuk SG United Buka Puasa Initiative. Kirimkan cek kepada Muis atau Masjid Yusof Ishak dan tujukannya kepada RLAF.

 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map