Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Setempat3

FOKUS BERITA: MENANGANI KRISIS & KEMELESETAN

Masih ada peluang dapat kerja, latihan

Agensi, pertubuhan setempat turut sediakan pelbagai wadah untuk bantu warga dapatkan pekerjaan
Jul 18, 2020 | 05:30 AM

MESKIPUN di tengah-tengah kegawatan ekonomi dan pasaran pekerjaan yang mencabar sekarang, masih ada peluang bagi warga Singapura mendapatkan pekerjaan atau peluang latihan.

Malah, terdapat juga syarikat yang sedang giat mencari pekerja.

Beberapa agensi dan pertubuhan setempat turut menyediakan pelbagai wadah untuk membantu pekerja mendapatkan pekerjaan.

Antaranya termasuk usaha Majlis Jaminan Pekerjaan (JSC) Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC) yang ditubuhkan awal tahun ini.

Menerusi usaha itu, lebih 12,000 pekerja telah berjaya dibantu DAN ditempatkan dalam pekerjaan baru antara lain menerusi rujukan pekerjaan secara langsung, pameran kerjaya fizikal dan di dalam talian serta saluran Jobs Alert baru di aplikasi Telegram bagi golongan karyawan, pengurus, eksekutif dan teknisyen (PMET) dan bukan PMET.

SATU PAMERAN KERJA SEHARI

Institut Pekerjaan dan Daya Kerja (e2i) turut menganjurkan sekurang-kurangnya satu pameran pekerjaan sehari - baik di alam maya mahupun secara fizikal.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) e2i, Encik Gilbert Tan, berkata konsep mengadakan sekurang-kurangnya satu pameran pekerjaan sehari itu bermula semasa krisis kewangan sedunia pada 2009.

"Bantuan yang kami hulurkan kepada warga Singapura berubah mengikut pasaran pekerjaan. Dan dengan pasaran pekerjaan yang mencabar sekarang, e2i memulakan semula usaha adakan sekurang-kurangnya satu pameran pekerjaan sehari ini," kata Encik Tan.

Meskipun terdapat beberapa sektor seperti binaan, runcit dan pelancongan yang terjejas teruk akibat pandemik Covid-19, terdapat sesetengah sektor termasuk penjagaan kesihatan, logistik dan teknologi infokom (ICT) yang terus menawarkan peluang dalam ekonomi negara ini.

SYARIKAT CARI PEKERJA

Malah, sesetengah syarikat dalam sektor ini turut merancang mengembangkan tenaga pekerja mereka dalam masa beberapa bulan mendatang.

Ini termasuk syarikat sofwe logistik Versafleet yang merancang melakukan demikian untuk memenuhi permintaan lebih tinggi.

Namun menurut CEO syarikat itu, Encik Muhammad Shamir Abdul Rahim, mereka akan tetap mengambil langkah berjaga-jaga.

"Kalau dalam keadaan biasa, kami mungkin dapat melakukan ini dengan lebih cepat.

"Tapi dengan ketidakpastian akibat Covid-19, kami harus berhati-hati walaupun merancang mengembangkan tenaga kerja kami," ujarnya.

Selain Versafleet, firma teknologi Qiscus Pte Ltd juga merancang mengambil lebih ramai pekerja untuk memenuhi permintaan lebih tinggi.

SESUAI DIRI DENGAN KEADAAN

Sesetengah peranan yang ditawarkan syarikat dalam sektor ICT bagaimanapun memerlukan kemahiran teknikal yang mendalam serta pengalaman gunakan kemahiran itu.

Namun, sesetengah pemohon kerja bagi peranan begitu mungkin memiliki kemahiran yang diperlukan tetapi tidak mempunyai pengalaman menggunakannya.

Bagi Ketua Pegawai Operasi Qiscus, Encik Muhammad Mohamed Rahim, majikan boleh mempertimbang kemahiran yang baru diraih calon pekerja itu hasil usahanya mempertingkat diri serta pengalaman serupa yang dimilikinya.

"Ini lebih-lebih lagi dalam keadaan Covid-19 sekarang, dengan kita menggalak orang ramai meraih kemahiran baru dan bersedia menyertai laluan kerjaya yang berbeza.

"Kalau saya ingin mengambil pegawai pemasaran digital contohnya, saya tidak memerlukannya mempunyai pengalaman pemasaran digital di syarikat lain.

"Kalau saya lihat dia sudah mempertingkat diri dan mempunyai pengalaman serupa mengurus projek dan sebagainya, saya boleh memberinya masa dua, tiga bulan untuk menyesuaikan diri dengan peranan barunya itu," ujar Encik Muhammad.

Sikap sentiasa bersedia belajar serta penetapan minda ini amat penting bagi mereka yang sedang mencari kerja dalam keadaan sekarang, kata pengerusi firma simpanan 'cloud' InfoFabrica Holdings Pte Ltd, Encik Abu Bakar Mohd Nor.

"Tidak semestinya ada peranan teknikal sahaja dalam syarikat teknologi.

"Ada peranan lain juga seperti pemasaran, kewangan dan sebagainya tetapi mereka harus memahami operasi perusahaan itu," ujar Encik Abu Bakar.

Selain mengikuti pameran pekerjaan, orang ramai juga boleh berkunjung ke Pusat Pekerjaan dan Kemahiran SGUnited di serata Singapura untuk mendapatkan bantuan.

Lapan pusat sedemikian telah mula beroperasi sejak 1 Julai. Baki 16 lagi pusat akan mula beroperasi menjelang 15 Ogos di kawasan lain.

Selain peluang pekerjaan, lulusan yang baru tamat pengajian di universiti, politeknik, Institut Pendidikan Teknikal (ITE) dan institusi pendidikan privet juga boleh memanfaatkan Program Pelatih SGUnited.

Menurut jurucakap WSG, lebih 130 pelatih telah ditempatkan dalam pertubuhan yang menyertai program itu sejak 1 Jun.

Tambahnya, antara peranan yang popular di kalangan peserta termasuk penganalisis data, pelatih sumber manusia dan eksekutif media sosial.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map