Masjid buka pintu bagi lebih ramai jemaah secara selamat, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

Masjid buka pintu bagi lebih ramai jemaah secara selamat

Ruang solat ditambah bertahap kerana risiko jangkitan COVID-19 masih tinggi
Aug 11, 2020 | 05:30 AM

RUANG solat bagi solat Jumaat telah bertambah secara berperingkat sejak masjid di Singapura mula mengadakan semula solat jemaah itu sejak dua bulan lalu.

Ini selaras dengan langkah pemerintah membenarkan lebih ramai orang berada di tempat ibadah, sedang bilangan kes Covid-19 stabil dan terkawal di sini.

Sejumlah 9,670 ruang solat diperuntuk Jumaat lalu, termasuk tambahan 600 ruang di empat masjid, berbanding 6,440 ruang yang diperuntuk pada 26 Jun, apabila solat Jumaat diadakan buat kali pertama sejak masjid ditutup dan solat berjemaah tidak diadakan pada Mac.

Sehingga Jumaat lalu, 55,700 ruang solat individu diperuntuk di masjid bagi tujuh solat Jumaat sejak 26 Jun.

Menjawab pertanyaan Berita Harian, jurucakap Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) berkata ia menjejak ruang individu bagi solat Jumaat menerusi sistem tempahan dalam talian yang dikendalikannya.

Jumaat lalu, Masjid Assyafaah, Masjid Mujahidin, Masjid Al-Istighfar dan Masjid Al-Iman menjadi kumpulan masjid pertama menambah ruang solat Jumaat kepada 100 jemaah, berbanding 50 sebelum ini, setiap masjid, setelah dibenarkan berbuat demikian oleh Kementerian Kebudayaan, Masyarakat dan Belia (MCCY).

MCCY berunding dengan pemimpin agama untuk mengenal pasti pertubuhan agama bagi merintis ini.

"Tempat terpilih mencerminkan kepelbagaian amalan keagamaan dan persekitaran penyembahan di Singapura. Pertubuhan agama yang terlibat mesti sudah pernah mengadakan solat jemaah atau khidmat keagamaan lain bagi hingga 50 orang di bawah garis pandu Fasa Dua (pembukaan semula Singapura)," kata MCCY.

Mengulas mengenai perkembangan ini, Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, berkata langkah itu sehaluan dengan usaha rintis di peringkat nasional bagi rumah ibadat.

Selain empat masjid itu, tempat ibadah lain yang terpilih termasuk gereja Kristian, kuil Hindu, kuil Buddha dan kuil Sikh.

Encik Masagos, yang juga Menteri Pembangunan Sosial dan Keluarga, berkata penambahan ruang sewajarnya dilakukan bertahap.

"Saya amat bangga akan sikap sabar dan tabah yang ditonjolkan oleh masyarakat kita dalam perjuangan negara mengatasi COVID-19.

"Kita harus menjalankan penambahan ruang bertahap-tahap kerana risiko jangkitan COVID-19 masih tinggi - seperti kita dapat lihat terjadinya gelombang baru di beberapa negara," ujar beliau.

Semua masjid di Singapura ditutup pada 13 Mac, dengan kegiatan digantung, termasuk solat jemaah.

Masjid dibuka semula secara terhad selepas tempoh pemutus litar berakhir pada 1 Jun, dengan solat berjemaah dibenarkan dengan syarat tertentu mulai 26 Jun.


"Saya amat bangga akan sikap sabar dan tabah yang ditonjolkan oleh masyarakat kita dalam perjuangan negara mengatasi COVID-19. Kita harus menjalankan penambahan ruang bertahap-tahap kerana risiko jangkitan COVID-19 masih tinggi - seperti kita dapat lihat terjadinya gelombang baru di beberapa negara."
- Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam

Infografik: Covid-19: Garis masa penutupan dan pembukaan semula masjid di Singapura

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map