MCI isytihar The States Times Review sebagai Lokasi Dalam Talian Yang Diisytiharkan (DOL) , Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:11
Isyak
8:26

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Setempat0

MCI isytihar The States Times Review sebagai Lokasi Dalam Talian Yang Diisytiharkan (DOL)

Feb 15, 2020 | 02:00 PM

Menteri Perhubungan dan Penerangan (MCI) pada Sabtu (15 Feb) mengisytiharkan laman Facebook The States Times Review (STR) sebagai Lokasi Dalam Talian Yang Diisytiharkan (DOL), di bawah undang-undang berita palsu Singapura kerana telah ia berulang kali menerbitkan kepalsuan.

Pengisytiharaan itu bermakna laman Facebook STR perlu meletakkan notis yang menyatakan ia telah diisytiharkan sebagai DOL dan menjadikannya satu kesalahan jika pemiliknya Encik Alex Tan meraih sebarang manfaat daripada mengendalikan laman Facebook itu. 

Ia juga melarang peruntukan bantuan kewangan bagi laman Facebook itu yang bertujuan memberi sokongan, membantu atau mengalak penyebaran kepalsuan, kata MCI dalam kenyataannya pada Sabtu (15 Feb).

Pengisytiharaan itu berkuatkuasa pada Ahad (16 Feb).

“Dengan adanya notis itu, pengunjung ke laman Facebook STR akan diberi amaran bahawa laman itu mempunyai sejarah menyiarkan kepalsuan,” kata MCI dalam kenyataannya.

Discover Malay Home Based Businesses

Laman Facebook itu telah beberapa kali menerbitkan kepalsuan, termasuk tiga yang dikenakan perintah pembetulan atau yang lain oleh Pejabat Akta Perlindungan daripada Kepalsuan dan Manipulasi Dalam Talian (Pofma) sejak November 2019.

Menurut MCI, laman Facebook STR, setakat ini belum lagi mematuhi sebarang Perintah POFMA yang dikenakan terhadapnya.

Ini termasuk kepalsuan tentang keadaan koronavirus COVID-19 yang sedang menular di Singapura, misalnya berita palsu mengenai tindakan pemerintah, serta kononya ada larangan ke Singapura yang dikenakan oleh negara lain, dan juga mendakwa Singapura kehabisan pelitup pembedahan.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map