Subuh
5:42
Syuruk
7:05
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:31
Setempat

MOH: Tiada kes diimport; dua tempat awam dikunjungi kes Covid-19

May 25, 2020 | 11:44 PM

KEMENTERIAN Kesihatan (MOH) mengesahkan sejumlah 344 kes jangkitan Covid-19 berlaku di Singapura.

Jumlah kes yang rendah ini menurutnya, disebabkan ujian yang dijalankan berkurangan.

Tiada kes yang diimport sejauh ini.

Terdapat 6 kes dalam lingkungan masyarakat, melibatkan 4 warga Singapura atau Penduduk Tetap, dan 2 pemegang Permit Kerja.

MOH menamakan Jurong Point's NTUC FairPrice dan Shokutsu Ten Japanese Food Street sebagai kawasan awam dikunjungi kes Covid-19 selama lebih 30 minit. 

Memberikan senarai tempat dikunjungi buat pertama kalinya oleh kes dalam masyarakat apabila mereka mudah menjangkiti, kementerian itu berkata satu kes yang disahkan telah mengunjungi pasar raya NTUC FairPrice pada 20 Mei antara 4.30 hingga 6 petang.

Pada 21 Mei, satu kes yang disahkan telah mengunjungi Shokutsu Ten Japanese Food Street @ Jurong Point dari 5.30 hingga 6.30 petang.

Orang ramai yang berada di kedua-dua tempat ini semasa masa tersebut diminta memantau kesihatan mereka selama 14 hari, dan segera ketemu doktor jika ada gejala, kata MOH. 

Menurut MOH, jumlah kes baharu dalam masyarakat telah meningkat, dari purata 4 kes sehari dalam minggu sebelum ini, kepada purata 7 kes sehari sepanjang minggu lalu.

Ini sebahagiannya disebabkan oleh pemantauan aktif dan pemeriksaan yang dijalankan di rumah-rumah tumpangan dan ke atas kakitangan prasekolah, yang telah meningkatkan jumlah kes minggu lalu.

Jumlah kes yang tiada kaitan dalam masyarakat kekal stabil dengan purata 2 kes sehari sepanjang dua minggu lalu.

"Kami akan terus memantau secara dekat perangkaan ini, serta kes-kes yang dikesan menerusi program pemantauan kami," kata MOH.

Dalam perinciannya malam ini, MOH menyatakan terdapat sejumlah 338 kes melibatkan penghuni asrama pekerja asing.

"Kami terus mengesan banyak kes di kalangan pemegang Permit Kerja yang menginap di dormitori, termasuk dormitori yang diubah dari sebuah kilang, kerana ujian meluas di premis-premis ini, sebagai sebahagian daripada proses kami untuk mengesahkan dan menguji status kesemua pekerja," kata MOH.

Menurut kementerian itu butiran lanjut tentang trend ini boleh didapatkan dalam Laporan Keadaan Sehari-Hari MOH di laman www.moh.gov.sg/covid-19/situation-report.

Orang ramai boleh merujuk bahagian 'Annex A' bagi rumusan kes-kes yang telah disahkan. 

Daripada keseluruhan kes-kes baharu, 99 peratus dikaitkan dengan kelompok yang telah dikenalpasti, sedang selebihnya bergantung pada keputusan usaha menjejak kontak. 

MOH telah memantau kelompok sedia ada bagi sebarang kemungkinan penyebaran virus.

Memandang tiada lagi kes dilaporkan yang dikaitkan dengan Limbungan Admiralty Sembcorp Marine di Admiralty Road West bagi dua tempoh pemeraman, yakni 28 hari, kelompok tersebut kini ditutup. 

Bagi minggu antara 18 Mei hingga 24 Mei, MOH telah menemui kaitan bagi empat kes yang sebelum ini tiada kaitan. 

Hasil siasatan epidemiologikal dan jejak kontak, mendapati ada enam kes yang disahkan semalam punya kaitan antara kes-kes lalu dengan kes-kes baru. 

Kes 31745 merupakan seorang kanak-kanak perempuan warga Singapura berusia enam tahun punya kaitan dengan kontak isi rumah bagi Kes 30385 dan 31141 bagi kelompok di Dormitori CDPL Tuas.

Kes 31760 merupakan lelaki warga China berusia 48 tahun pula punya kaitan dengan Kes 15645.

Kes 31844 seorang wanita warga Singapura berusia 25 tahun, keluar bekerja di Learning Vision @ NUHS, yang punya kaitan dengan Kes 31845.

Kes 31800 adalah seorang wanita warga Singapura berusia 23 tahun dan tiada pendedahan tempatan. 

Menurut MOH, kes 31800 dikesan hasil pemeriksaan proaktif ke atas kakitangan prasekolah. Beliau bagaimanapun tidak keluar bekerja baru-baru ini.

Menurut MOH, Kes 31844 dikesan hasil pemeriksaan proaktif ke atas kakitangan prasekolah.

Kes 31845, melibatkan seorang wanita China berusia 44 tahun yang punya kaitan dengan Kes 31844.

Menurut MOH, Kes 31845 dikesan hasil pemeriksaan proaktif ke atas kakitangan prasekolah. Beliau bagaimanapun tidak keluar bekerja baru-baru ini.

Kes 31891 merupakan seorang lelaki berusia 56 tahun, berstatus Penduduk Tetap dan dikaitkan dengan kelompok Cassia @ Penjuru.

Menyentuh tentang kes melibatkan pesakit telah pulih, MOH berkata, sejumlah 862 lagi kes jangkitan Covid-19 telah dibenarkan keluar dari hospital atau kemudahan pengasingan masyarakat.

Secara keseluruhannya, seramai 15,738 orang telah pulih sepenuhnya dan telah dibenarkan pulang.

Terdapat sejumlah 607 kes yang disahkan yang kini masih di hospital.

Daripada jumlah tersebut sebahagian besar kini stabil atau beransur baik, manakala lapan dalam keadaan kritikal di unit jagaan rapi.

Seramai 15,592 kini diasingkan dan dijaga di kemudahan masyarakat. 

Mereka ini didapati punya gejala ringan atau secara klinikal dilihat dalam keadaan baik tetapi masih diuji positif bagi Covid-19.

Seramai 23 orang telah meningga dunia akibat komplikasi disebabkan jangkitan Covid-19.

Secara keseluruhannya Singapura menghadapi sejumlah 31,960 kes sejauh ini.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian