Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:28
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

MOH: Usah terpedaya dengan penipu yang samar sebagai kakitangan, pasukan jejak orang berhubung Covid-19

Mar 27, 2020 | 02:57 PM

USAH mudah terpedaya oleh penipu yang menggunakan panggilan suara automatik atau menyamar sebagai kakitangan kementerian atau pasukan menjejak orang berhubung dekat kes jangkitan Covid-19, nasihat Kementerian Kesihatan (MOH) petang Jumaat (27 Mac).

Dalam pos yang dimuat naik di laman Facebook kementerian itu, ia berkata:

“Kami sedar terdapat penipu yang menggunakan panggilan suara automatik atau menyamar sebagai kakitangan kementerian atau pasukan menjejak orang berhubung dekat kes jangkitan Covid-19, yang bertanyakan kepada pengguna untuk memberikan maklumat peribadi termasuk butiran kewangan, atau mengambil dokumen dari kementerian.”

MOH menjelaskan bahawa ia tidak akan tanya pengguna mengenai butiran kewangan semasa menjejak orang berhubung dekat kes jangkitan; dan tidak akan tanya pengguna untuk mengambil dokumen dari pihaknya, jika mereka tidak mempunyai hal sedia ada bersama kementerian itu.

“Jika ragu, sila mengesahkan kesahihan panggilan telefon dengan menghubungi talian hotline MOH 1800-333-9999. Ia adalah satu amalan baik untuk mengesahkan kesahihan arahan sebelum menawarkan sebarang maklumat peribadi atau membuat pembayaran kepada sesiapa,” tambahnya. 

Berita Popular

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map