MOM: Tindakan undang-undang jika tidak izin kerja dari rumah, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:32
Syuruk
6:56
Zuhur
12:58
Asar
4:22
Maghrib
6:59
Isyak
8:13
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

MOM: Tindakan undang-undang jika tidak izin kerja dari rumah

Apr 01, 2020 | 05:30 AM

MAJIKAN yang tidak membenarkan pekerja mereka bekerja dari rumah, jika ini boleh dilakukan, boleh dikenakan hukuman, kata pasukan bertindak berbilang kementerian bagi menangani penularan Covid-19.

Kementerian Tenaga Manusia (MOM) sedang meneroka meminda undang-undang untuk menambah hukuman - termasuk mengenakan perintah berhenti kerja dan denda - ke atas firma yang gagal melaksanakan garis panduannya.

Bercakap kepada media menerusi sidang video semalam, pasukan bertindak itu juga menggariskan trend kes setempat yang bertambah dan menekankan peri pentingnya mengamalkan penjarakan selamat untuk melindungi golongan yang lebih mudah dijangkiti Covid-19 seperti warga emas.

Ia adalah persidangan media pertama yang diadakan menerusi video oleh pasukan bertindak ini sejak penularan Covid-19 bermula.

Sehingga tengah hari semalam, 47 kes baru telah dikenal pasti, menjadi angka keseluruhan 926.

Sejumlah 31 kes baru adalah kes setempat, dengan 13 kes dijejaki ke kelompok jangkitan atau pesakit lain. Sumber jangkitan lagi 18 kes masih belum dijejaki.

Dalam kalangan kes yang dijejaki berhubung kait, Pengarah Khidmat Perubatan Kementerian Kesihatan (MOH) Profesor Madya Kenneth Mak berkata kebanyakan kes tingggal serumah atau boleh dijejaki ke perhimpunan kecil dan di tempat kerja.

Menteri Tenaga Manusia Cik Josephine Teo berkata bekerja dari rumah adalah aspek penting amalan jarak selamat, terutama di tempat kerja.

"Ada lebih banyak ruang bagi kita mempergiat usaha, terutama dalam kalangan firma sektor privet," kata beliau.

Menurut beliau, sektor awam telah mendahului usaha menyesuaikan sekitaran kerja dengan keadaan yang berubah ini.

Memberi contoh, beliau berkata Penguasa Pembangunan Semula Bandar (URA) dan Penguasa Pembandungan Infokom Media (IMDA) membenarkan 90 peratus pekerjanya bekerja dari rumah.

Meskipun beberapa syarikat privet seperti Bloomberg telah bertindak 'amat baik' untuk membenarkan pekerjanya bekerja dari rumah, kebanyakan firma di pusat kawasan bandar mempunyai sehingga 60 peratus pekerja di pejabat.

Menurut Cik Teo, penguatkuasaan akan dipertingkat dalam beberapa minggu akan datang, termasuk menambah pegawai yang menjalankan penguatkuasaan melebihi 100 pegawai.

Namun, beliau berkata MOM tidak akan bertindak sewenang-wenangnya dalam melaksanakan penguatkuasaan, mengambil kira keadaan ekonomi yang sukar pada masa ini.

"Adalah bukan hasrat kami untuk mengenakan perintah berhenti kerja tanpa mengambil kira keadaan syarikat," kata Cik Teo.

"Kami mencari bukti bahawa syarikat sedang mencuba secara serius untuk melaksanakan perintah bekerja dari rumah, tetapi tahu perkara ini bukan sentiasa boleh dilakukan," kata beliau, memberi contoh firma dalam sektor perkilangan.

"Namun satu perkara adalah amat jelas, 100 peratus lebih baik daripada 80 (peratus) dan 80 (peratus) lebih baik daripada 60 (peratus)... justeru... jika ada syarikat yang telah melaksanakan bekerja dari rumah, kami akan meneroka cara mempergiat usaha ini," kata Cik Teo.

Menteri Pembangunan Negara, Encik Lawrence Wong berkata di luar tempat kerja, warga Singapura boleh membantu untuk memperlahan atau mengekang penularan Covid-19.

"Jika rakyat Singapura bersatu dan melaksanakan langkah jarak selamat ini, kita akan mempunyai peluang yang baik untuk mengurangkan penularan virus ini," kata Encik Wong.

Menurut Encik Wong, yang juga pengerusi bersama pasukan bertindak ini, ada ramai yang telah bertanya sama ada perhimpunan sosial boleh diadakan di rumah jika ia dihadkan kepada 10 orang.

Namun, kata Encik Wong, soalan ini menunjukkan mereka kurang faham bahawa amalan jarak sosial, antara lain, bertujuan mengurangkan masa interaksi dan hubungan antara orang ramai.

Menteri Kesihatan Gan Kim Yong berkata:

"Yang dipersoalkan bukan sama ada anda boleh atau tidak melakukan perkara ini, tetapi adalah sama ada anda perlu mengadakan kegiatan itu."

Dalam pada itu, pasukan bertindak juga menekankan peri penting melindungi warga emas.

Menurutnya orang ramau harus membasuh tangan sebelum berinteraksi dengan warga emas dan juga tidak mengunjungi mereka jika kurang sihat.

Ini kerana warga emas lebih terdedah mengalami kesan lebih terus jika dijangkiti Covid-19 - kes-kes di Singapura dan luar negeri menunjukkan mereka menanggung risiko lebih tinggi mengalami kesan serius, kata pasukan bertindak itu.


“Jika semua warga bersatu untuk benar-benar melakukan langkah-langkah jarak selamat, kita mempunyai peluang yang baik untuk memperlahankan penularan virus ini.”
– Menteri Pembangunan Negara, Encik Lawrence Wong merujuk kepada majikan membenarkan pekerja bekerja dari rumah dan bagi orang ramai mematuhi langkah jarak selamat untuk melindungi warga emas.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map