Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Setempat

FASA PERTAMA SELEPAS PEMUTUS LITAR DILONGGAR

MRT, jalan raya kian sibuk dek warga mula ke sekolah, pejabat

Syarikat kerah pegawai pastikan kakitangan patuh jarak selamat, pakai pelitup
Jun 03, 2020 | 05:30 AM

DENGAN adanya pelajar yang kembali ke sekolah serta lebih ramai pekerja yang ke pejabat semalam, jalan raya dan pengangkutan awam seperti bas dan MRT juga kembali sibuk berbanding semasa tempoh pemutus rantaian jangkitan.

Sementara itu, beberapa bangunan agensi pemerintah kelihatan dipenuhi orang ramai yang mahu menyambung urusan selepas sesetengah khidmat awam mula ditawarkan semula semalam.

Meskipun lebih ramai orang menaiki pengangkutan awam pada hari pertama selepas sekatan pemutus litar dilonggarkan, ia tidak sesibuk seperti biasa sebelum pandemik Covid-19.

Dalam kereta api misalnya, penumpang memakai pelitup kelihatan duduk bersebelahan satu sama lain. Pelekat berwarna hijau dan jingga yang sebelum ini ditampal pada kerusi bas dan MRT untuk menandakan jarak selamat tidak lagi kelihatan.

Sebagai sebahagian fasa pertama pembukaan semula ekonomi selepas sekatan pemutus rantaian jangkitan Covid-19 berakhir, perkhidmatan kereta api dan bas beroperasi sama seperti sebelum tempoh pemutus rantaian jangkitan, dengan penumpang boleh menjangkakan ketibaan kereta api setiap dua minit di stesen MRT Raffles Place semasa waktu sibuk.

Pekerja yang tidak dapat terus bekerja dari rumah boleh kembali ke tempat kerja masing-masing mulai semalam.

Semasa di tempat kerja, mereka harus mematuhi semua langkah pengurusan selamat termasuk memeriksa suhu badan, menjaga kebersihan peribadi dan memakai pelitup. Pegawai syarikat juga dikerah supaya memastikan kakitangan mematuhi peraturan yang ditetapkan

Sekolah juga dibuka semula semalam tetapi hanya pelajar darjah enam, menengah empat dan menengah lima yang bakal tamat sekolah mengikuti kelas setiap hari di sekolah.

Pelajar lain akan bergilir-gilir ke sekolah setiap minggu dan belajar di rumah jika mereka tidak ke sekolah.

Antara perusahaan yang dapat menawarkan semula perkhidmatan penuh dalam fasa pertama pembukaan semula ekonomi ini ialah salun rambut Pearlista yang antara lain menawarkan khidmat mewarna, melurus dan merawat rambut.

Pemiliknya, Cik Nura Jasni, berkata beliau lega melihat slot temu janji bagi tempoh tiga minggu akan datang sudah hampir penuh.

"Penjualan kami menurun menjelang Hari Raya walaupun biasanya musim itulah perniagaan kami rancak.

"Walaupun kami dapat menawarkan perkhidmatan penuh kini, kami harus terus mematuhi segala peraturan termasuk memakai pelitup, memastikan jarak selamat.

"Pengunjung juga harus daftar masuk dan keluar menggunakan Safe Entry," ujarnya.

Dalam pada itu, orang ramai turut beratur di Hab Lembaga Pembangunan dan Perumahan (HDB) di Toa Payoh semalam bagi pelbagai urusan yang perlu diselesaikan.

Menurut laman Facebook HDB, mereka akan menghubungi pelanggan untuk menjadualkan temu janji bagi lawatan mereka ke Hab HDB dan cawangan HDB yang lain.

Ini bertujuan memastikan jarak selamat di premisnya.

"Pelanggan yang tidak membuat temu janji tidak seharusnya pergi ke Hab HDB dan cawangan HDB yang lain.

"Mereka boleh menghubungi kami menerusi wadah digital kami dan talian hotline sekiranya ada sebarang pertanyaan," kata HDB.

Sementara itu, terdapat juga keprihatinan tentang pematuhan langkah jarak selamat di Lucky Plaza Ahad lalu.

Akhbar Shin Min Daily News menganggarkan terdapat lebih 1,000 pembantu rumah yang ingin mengirimkan wang kepada keluarga mereka di pusat beli-belah di Orchard Road itu.

Gambar yang menunjukkan ramai orang beratur panjang di luar pusat beli-belah itu dimuat naik ke media sosial baru-baru ini dan menimbulkan kebimbangan di kalangan pengguna Internet.

Pengarah khidmat runcit dan makanan Lembaga Pelancongan Singapura (STB), Cik Ranita Sundramoorthy, berkata STB telah mengerahkan pegawai penguatkuasa dan duta jarak selamat tambahan ke Lucky Plaza Ahad lalu untuk mengawal orang ramai, memeriksa suhu badan pengunjung dan memastikan mereka mengikut peraturan jarak selamat satu meter antara satu sama lain, lapor akhbar The New Paper.

Tindakan penguatkuasaan seperti denda diambil terhadap mereka yang tidak mematuhi peraturan.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian