Muis lancar 'SalamSG TV' sempena Ramadan tingkat kerohanian, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:45
Syuruk
7:02
Zuhur
1:07
Asar
4:19
Maghrib
7:10
Isyak
8:20
Setempat3

Muis lancar 'SalamSG TV' sempena Ramadan tingkat kerohanian

Gabungan usaha Berita Harian, masjid dan asatizah setempat; Papar kandungan keagamaan serta gaya hidup seperti bimbingan mengaji, video seni dan kraf serta sesi bercerita untuk kanak-kanak
Apr 21, 2020 | 05:30 AM

MASYARAKAT Islam setempat kini boleh menonton program televisyen dengan kandungan keagamaan sempena Ramadan ini menerusi satu saluran baru SalamSG TV di YouTube yang bakal dilancarkan Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) mulai lusa.

Antara program khas itu termasuk sesi perkongsian oleh Mufti Dr Nazirudin Mohd Nasir, soal jawab oleh Pejabat Mufti, dan forum Ramadan Kali Ini mengenai cara menyesuaikan diri dalam kebiasaan baru di tengah-tengah wabak Covid-19.

Mengumumkannya semalam, Muis berkata inisiatif itu dilancarkan dengan kerjasama Berita Harian, serta masjid dan asatizah setempat.

Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkilfi Masagos Mohamad, berkata Ramadan tahun ini tidak kurang bererti walaupun masyarakat perlu membuat penyesuaian dengan adanya langkah pemutus litar.

Antaranya, masjid ditutup dan orang ramai tidak boleh berhimpun di bawah langkah tegas membendung penularan Covid-19.

"Kita masih boleh terus beribadah dan meningkatkan ilmu dan kerohanian kita.

"Dengan niat yang betul, usaha kita mematuhi langkah-langkah memastikan jarak selamat juga boleh menjadi ibadah.

"Gunakanlah wadah-wadah yang telah disediakan untuk mendapatkan bimbingan kerohanian dan beroleh Ramadan yang penuh barakah," tulisnya di Facebook semalam.

Langkah pemutus rangkaian jangkitan Covid-19 di Singapura akan berlangsung sehingga sekurang-kurangnya 4 Mei nanti.

Dalam kenyataannya, Muis berkata meskipun masjid setempat tahun ini tidak dapat menyediakan buka puasa, tarawih, qiyam, serta kuliah, adalah penting bahawa keperluan rohani masyarakat Islam tidak diabaikan.

"SalamSG TV bertujuan meningkatkan pengalaman kerohanian masyarakat semasa Ramadan, dan meningkatkan daya tahan psikologi masyarakat," kata Muis.

Saluran itu akan memaparkan kandungan keagamaan serta gaya hidup. Antaranya, masjid-masjid setempat juga akan menjayakan satu kelas tajwid untuk memberi bimbingan mengaji Al-Quran.

Segmen gaya hidup pula akan mengetengahkan video seni dan kraf serta sesi bercerita untuk kanak-kanak, bengkel seni khat Islam, serta kelas taranum.

Saluran itu juga akan memaparkan ceramah dan video dalam bahasa Bengali dan Tamil.

SalamSG TV akan bermula lusa, sehari sebelum Ramadan.

Penonton boleh mengikuti saluran itu di go.gov.sg/salamsgtv.

Menjelaskan konsep saluran itu, Muis berkata 'salam', yang bermakna keamanan dalam bahasa Arab, ialah ucapan yang sering digunakan orang Islam untuk menyapa satu sama lain.

Dalam bahasa Melayu pula, salam merujuk kepada tindakan berjabat tangan sebagai tanda hormat, kemesraan dan ikatan masyarakat.

"Ikatan inilah yang Muis ingin pelihara menerusi SalamSG TV.

"Masyarakat Islam Singapura mungkin berjauhan secara fizikal dari masjid, tetapi mereka boleh kekal berhubung secara rohani kepada masjid dan amalan yang dikaitkan dengan Ramadan," kata Muis.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map