Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:09
Maghrib
6:51
Isyak
8:02
Setempat

Muis peruntuk $2.22j dana sokongan Covid-19

Tambahan sekitar $620,000 bagi 1,500 isi rumah akan dibantu
Sep 18, 2020 | 05:30 AM

LAGI 1,500 isi rumah boleh memanfaatkan Dana Sokongan Muis Covid-19 (CMSF), berikutan sambutan yang amat menggalakkan bagi dana yang bertujuan membantu meringankan beban kewangan mereka yang terjejas dengan ketidaktentuan ekonomi akibat pandemik Covid-19.

Menerusi satu kenyataan semalam, Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) berkata ini bermakna sebanyak 5,500 isi rumah akan dibantu menerusi usaha tersebut.

Ini meskipun dana yang diumumkan Muis pada 4 Ogos itu bertujuan membantu sekitar 4,000 isi rumah pada awalnya, dengan mereka yang layak akan menerima bantuan kewangan sekali berjumlah $400.

Muis telah memperuntuk dana berjumlah $1.6 juta bagi tujuan tersebut.

Dengan lagi 1,500 yang akan dibantu dengan dana itu, ini bermakna jumlah yang akan diagihkan juga akan bertambah sekitar $620,000.

Permohonan bagi CMSF itu dibuka dari 10 hingga 31 Ogos dan Muis telah menerima lebih 7,000 permohonan.

"Untuk memastikan bantuan daripada zakat dapat disampaikan kepada lebih ramai orang yang terjejas akibat pandemik ini, Muis akan melanjutkan CMSF kepada 5,500 isi rumah, berbanding 4,000 isi rumah sebelum ini.

"Ini bermakna dana berjumlah $2.22 juta akan diagihkan berbanding $1.6 juta yang diperuntuk sebelum ini," kata Muis.

Tambahnya, mereka akur akan cabaran yang dihadapi banyak isi rumah akibat kesan ekonomi Covid-19.

Oleh itu, Muis berharap bantuan kewangan sekali berjumlah $400 hasil sumbangan zakat daripada masyarakat itu dapat meringankan beban kewangan keluarga yang terjejas.

Mereka yang layak menerimanya mendapat bayaran itu dalam akaun bank mereka selewat-lewatnya hari ini.

Menurut Muis, mereka yang telah memohon bagi CMSF namun tidak berjaya pula rata-ratanya disebabkan mereka tidak memenuhi syarat kelayakan.

Ini termasuk gaji per kapita (PCI) melebihi $1,000; merupakan penerima bantuan kewangan zakat atau bantuan ComCare; atau mempunyai lebih daripada satu permohonan yang diluluskan bagi satu isi rumah.

Muis menggalak mereka meneroka skim bantuan nasional dan masyarakat lain yang disediakan.

Tambahnya, Muis akan terus mendekati golongan yang mudah terjejas dalam masyarakat Islam setempat bersama masjid yang mempunyai pegawai dan program pembangunan sosial serta rakan kerja M3 dalam beberapa bulan akan datang yang terus mencabar.

"Kami juga akan terus membina keupayaan masjid dan pegawai pembangunan sosial kami untuk membantu keluarga yang memerlukan dengan lebih baik pada masa akan datang," ujarnya.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian