Subuh
5:36
Syuruk
6:53
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:08
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Muis sangkal artikel, pos dipercayai menyoal amalan pensijilan halalnya

May 29, 2020 | 07:07 PM

RESPONS Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), dalam kenyataannya pada Jumaat (29 Mei), mengenai artikel dan pos lanjut yang dipercayai menyoal amalan pensijilan halal badan itu:

Muis dimaklumkan bahawa terdapat beberapa artikel serta pos lanjut yang disebarkan di media sosial yang menyoal lebih lanjut mengenai integriti sistem pensijilan halal Muis dan pegawai Muis yang terlibat dalam proses pensijilan.

Seperti yang diperjelaskan dalam kenyataan sebelum ini bertarikh 25 April 2020, Muis kekal dengan proses pensijilan halalnya yang teguh. Bertentangan dengan tuduhan itu, tiada seorang pun yang memutuskan pensijilan bagi badan yang memohon. Kami ingin menekankan bahawa pensijilan tempatan kami proses disahkan ISO. Muis juga menerapkan ketegasan yang sama terhadap pensijilan Asing Badan Pensijilan Halal (FHCB).

Sebagai Lembaga Berkanun, kami memandang serius semua aduan dan akan mengkaji dengan teliti pelbagai tuduhan yang dikemukakan. Siasatan diketuai oleh pegawai berpangkat kanan dari Muis, dan terdiri daripada pegawai yang tidak terlibat dalam Unit Halal atau hal-hal yang berkaitan dengannya. Pasukan ini akan melapor terus kepada Ketua Pegawai Eksekutif. Panel tinjauan bebas yang dipengerusikan oleh ahli Majlis Muis juga telah dibentuk untuk mengkaji proses dan penemuan siasatan.

Sejauh ini, Muis belum dihubungi penulis artikel atau catatan bagi mendapatkan komen sebelum mereka diterbitkan. Muis juga belum dihubungi Biro Siasatan Amalan Rasuah (CPIB) untuk menyokong sebarang siasatan. Muis ingin menjemput orang ramai yang mempunyai maklumat dan bukti kukuh dalam hal ini untuk membantu dalam siasatan kami. Kami mengalu-alukan maklumat itu selewat-lewatnya pada 15 Jun melalui info@muis.gov.sg.

Dalam pada itu, sedang siasatan Muis masih dijalankan, kami meminta agar umum tidak membuat spekulasi atau menyebarkan tuduhan tanpa pengetahuan penuh mengenai fakta dan penemuan. Tindakan demikian tidak perlu dan tidak produktif. Muis tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan wajar sekiranya ada bukti kesalahan terhadap pegawainya, atau jika tuduhan itu yang disebarkan didapati tidak benar.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3