Muis terajui usaha sokong masjid dan asatizah melalui pelbagai cara, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:13
Asar
4:34
Maghrib
7:17
Isyak
8:29
Suatu Ketika di Singapura

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat3

PARLIMEN

Muis terajui usaha sokong masjid dan asatizah melalui pelbagai cara

Apr 07, 2020 | 05:30 AM

MAJLIS Ugama Islam Singapura (Muis) akan menerajui usaha menyokong masjid sedang ia terus ditutup untuk membendung penularan Covid-19 di sini menerusi pelbagai cara.

Berkata demikian semasa berucap di perbahasan Belanjawan Berdaya Tahan semalam, Menteri Negara Kanan (Pertahanan merangkap Ehwal Luar) Dr Mohamad Maliki Osman berkata langkah menyokong masjid itu dijangka menelan belanja lebih $1 juta dan akan ditampung Muis.

Sebagai contoh, Muis akan memberikan geran kepada masjid untuk mengecualikan yuran program madrasah aLIVE sebanyak 50 peratus selama dua bulan, memandangkan kelas aLIVE terjejas dengan penutupan masjid dan digantikan dengan pembelajaran di rumah.

Selain itu, Muis juga akan menyediakan geran bagi menyokong masjid mengamalkan langkah berjaga-jaga yang dipertingkat bagi menangani Covid-19, termasuk memeriksa suhu badan serta menguruskan orang yang beratur untuk masuk ke masjid, apabila masjid dibuka semula nanti.

Membentangkan usaha menyokong sektor agama di sini, Dr Maliki turut menyeru masyarakat agar terus menyokong asatizah dan masjid.

Ekoran pendapatan masjid yang terjejas akibat penutupan masjid, beliau berkata Muis sedang membangunkan wadah untuk memudahkan masyarakat membuat sumbangan secara dalam talian kepada masjid, termasuk mereka yang ingin menderma secara berulang, seperti menerusi PayLah dan Giro. Sistem ini dijangka siap sebelum Ramadan.

Beliau turut mengumumkan bahawa Muis telah menyediakan sebuah pakej menyeluruh bersama rakan kerja di bawah naungan Pasukan Bertindak SGTeguhBersatu untuk menyokong asatizah.

Pasukan Bertindak SGTeguhBersatu merangkumi wakil daripada agensi M3, badan Melayu/Islam, Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC) dan agensi pemerintah.

Antara lain, Muis akan bekerjasama dengan agensi relevan untuk membantu asatizah yang terjejas bagi memanfaatkan skim di bawah Belanjawan Berdaya Tahan termasuk Dana Bantuan Kewangan Sementara (TRF) dan Geran Bantuan Covid-19.

Muis juga akan bekerjasama dengan masjid dan Pusat Penyedia Pendidikan Islam (IECP) untuk mempergiat usaha bagi memastikan asatizah kekal relevan dalam tempoh ini, termasuk dengan terus mengendalikan kelas di dalam talian.

Selain itu, Muis akan turut bekerjasama dengan Mendaki Sense untuk membantu asatizah mempertingkat diri, sejajar dengan Rangka Kerjaya dan Kecekapan Asatizah (CCF), kata Dr Maliki.

Tambahnya, masyarakat Islam di sini bertuah mempunyai pemimpin agama dan masyarakat yang terbuka dan bersifat progresif, memberi bimbingan yang jelas untuk membantu masyarakat menangani cabaran masa kini.

Misalnya, asatizah di sini bekerjasama dengan karyawan perubatan untuk memberi nasihat yang berasas dari segi perubatan dan agama kepada masyarakat.

"Memandangkan krisis ini belum tentu kesudahannya, saya menggesa semua asatizah supaya berganding bahu dalam usaha berterusan untuk memperkukuh daya tahan dan keyakinan masyarakat kita dalam mengharungi cabaran yang mendatang," ujar Dr Maliki.

Tambahnya, Muis juga sedang bekerjasama dengan masjid untuk menyediakan lebih banyak program agama menerusi dalam talian termasuk wadah Muslim.sg dan radio.

Kini, lebih 50 masjid telah menghasilkan kandungan di dalam talian, dengan lebih 130 video diterbitkan sejak masjid ditutup pada 13 Mac.

Di samping usaha menyokong masjid dan asatizah, Dr Maliki berkata madrasah juga akan menyediakan lebih banyak sokongan bagi pelajar dan memastikan pembelajaran dapat diteruskan dengan lancar walaupun dengan langkah berjaga-jaga.


ASPEK BANTUAN

MEMELIHARA KEHIDUPAN KEAGAMAAN

  • Muis kerjasama dengan masjid untuk sediakan program agama menerusi Muslim.sg dan radio

KEPIMPINAN AGAMA PROGRESIF

  • Asatizah kerjasama dengan karyawan perubatan di bawah Kumpulan Kerja Covid-19 Melayu/Islam
  • Bimbing masyarakat hadapi cabaran sosio-agama yang semakin rumit

TABAH BERSAMA

  • Pastikan asatizah kekal relevan dan terus raih pendapatan
  • Pertingkat kemahiran asatizah
  • Bantu asatizah yang terjejas dengan kelembapan ekonomi

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map