Nasihat, runding cara guaman dalam talian percuma buat peniaga, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:32
Syuruk
6:56
Zuhur
12:58
Asar
4:22
Maghrib
6:59
Isyak
8:13
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

KORONAVIRUS

Nasihat, runding cara guaman dalam talian percuma buat peniaga

Apr 14, 2020 | 05:30 AM

PENIAGA Melayu/Islam yang mempunyai pertanyaan tentang kesan undang-undang dan peraturan baru yang diluluskan akibat koronavirus Covid-19 ke atas perniagaan mereka kini boleh mendapatkan nasihat dan runding cara guaman dalam talian percuma menerusi satu daya usaha baru.

Mereka boleh menghantar soalan atau meminta bagi rundingan cara guaman bersama peguam relawan menerusi alamat e-mel lawyersm3@gmail.com.

Idea di sebalik daya usaha itu - yang melibatkan sekumpulan peguam termasuk peguam relawan M Kuasa Tiga (M3) - dicetuskan oleh peguam Kohe Hasan, yang juga anggota lembaga Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS).

Cik Kohe berkata apabila wabak Covid-19 berlaku, ramai rakan anggota DPPMSnya dalam kelompok perniagaan paling terjejas - seperti perkahwinan, makanan dan minuman (F&B) dan ubah elok - menyuarakan pelbagai keprihatinan dan persoalan.

Ini lebih-lebih lagi selepas pemerintah memperkenal peraturan baru dan meluluskan Rang Undang-Undang Covid-19 (Langkah-Langkah Sementara) minggu lalu, yang antara lain bertujuan membantu syarikat dan orang ramai dalam menangani masalah mematuhi kontrak komersial yang disebabkan penularan Covid-19.

Halal Home Based Business
Uncle Big's Kitchen

Shellout Platter Besar...dan banyak lagi!

Ms Lid's Packed Bento

Set bento untuk sumbangan atau delivery ke rumah

OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

"Apabila langkah sementara itu dilaksanakan, ia akan mempunyai kesan besar ke atas bagaimana anggota kami menjalankan perniagaan mereka dan bagaimana mereka boleh bergantung pada undang-undang tersebut dengan memberi mereka 'ruang bernafas'," katanya.

"Malah, sebelum undang-undang itu diluluskan, pelbagai persoalan telah dikemukakan. Misalnya, ada penganjur majlis perkahwinan bertanya apakah yang patut mereka lakukan dengan wang pendahuluan yang telah dibayar? Jika pasangan menundakan majlis perkahwinan, haruskah mereka pulangkan wang itu?... Jadi, ramai yang tidak tahu tentang hak mereka dan peraturan yang ada," tambahnya.

Dengan itu, Cik Kohe telah menghubungi Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, dengan mengusulkan daya usaha tersebut demi membantu masyarakat peniaga.

Buat masa ini, terdapat antara 12 dengan 15 peguam relawan dan juga penuntut undang-undang yang terlibat dalam daya usaha itu dan Cik Kohe berharap agar lebih ramai peguam Melayu/Islam dapat tampil untuk membantu.

Tambah Cik Kohe, mereka juga sedang mengusahakan satu senarai soal jawab (FAQ) yang boleh dirujuk peniaga dan ini akan dimuat naik di laman M3 - merangkumi Yayasan Mendaki, Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) dan Majlis Penyelaras Kumpulan Kegiatan Melayu Persatuan Rakyat (Mesra) - apabila siap nanti.

Peguam relawan di bawah M3, Encik Imran Rahim, yang juga terlibat dalam daya usaha itu, pula mengongsi bahawa mereka akan mengadakan satu forum dalam talian percuma pada Sabtu ini, dengan beliau dan Cik Kohe akan menjawab soalan tentang undang-undang dan peraturan berkaitan Covid-19 secara langsung.

Peniaga boleh mengajukan sebarang pertanyaan sebelum dan semasa forum itu berlangsung, dengan maklumat lanjut boleh diperolehi menerusi laman Facebook Mesra.

Encik Imran menasihatkan agar peniaga jangan bimbang kerana terdapat rangkaian kukuh yang bersedia membantu mereka semasa tempoh mencabar ini.

"Walaupun Covid-19 adalah satu pandemik kesihatan, kesannya ke atas ekonomi adalah besar. Kami mahu peniaga memahami tentang bantuan sedia ada buat mereka dan apa yang boleh dilakukan semasa tempoh pemutus rantaian jangkitan ini.

"Mereka nadi masyarakat dan kami mahu memastikan mereka dapat bertahan," katanya. 


"... sebelum undang-undang itu diluluskan, pelbagai persoalan telah dikemukakan. Misalnya, ada penganjur majlis perkahwinan bertanya apakah yang patut mereka lakukan dengan wang pendahuluan yang telah dibayar? Jika pasangan menundakan majlis perkahwinan, haruskah mereka pulangkan wang itu?... Jadi, ramai yang tidak tahu tentang hak mereka dan peraturan yang ada."
- Cik Kohe Hassan.

"Walaupun Covid-19 adalah satu pandemik kesihatan, kesannya ke atas ekonomi adalah besar. Kami mahu peniaga memahami tentang bantuan sedia ada buat mereka dan apa yang boleh dilakukan semasa tempoh pemutus rantaian jangkitan ini.
Mereka nadi masyarakat dan kami mahu memastikan mereka dapat bertahan."

- Encik Imran Rahim.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map