Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

NEA: Tidak semua produk pembasmi kuman berkesan terhadap Covid-19

May 23, 2020 | 08:57 AM

SAMA ada produk yang dikatakan boleh membantu melindungi diri dari koronavirus benar-benar berkesan bergantung pada beberapa perkara seperti bahan aktifnya, kepekatan bahan-bahan ini, dan cara menggunakannya dengan tepat.

Tidak semua produk tersebut berkesan seperti yang dikatakan, menurut Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA) semalam (22 Mei). 

“Terdapat banyak pembasmi kuman berkimia dan mekanisme pemusnahan aktiviti biologi yang dipasarkan untuk kegunaan membasmi kuman koronavirus, (tetapi) tidak semuanya terbukti berkesan,” kata jurucakap NEA.

Dalam makluman yang dikeluarkan bagi membantu orang awam membuat keputusan yang tepat, NEA menekankan pentingnya pembersihan yang berkesan, dengan memberi contoh sebuah kajian oleh Institut Kesihatan Persekitaran NEA (EHI), yang mendapati bahawa virus dapat bertahan di sekitar permukaan yang sering disentuh oleh pesakit Covid-19.

Kajian tersebut mengesan virus dalam dua daripada lebih daripada 400 sampel yang dikumpulkan dari permukaan yang sering disentuh di tempat penginapan bukan rawatan kesihatan yang digunakan oleh pesakit Covid-19. 

Pengambilan sampel berikutnya dari permukaan yang sama setelah pembasmi kuman digunakan tidak mengesan sebarang virus.

“Ujian makmal oleh penyelidik lain telah menunjukkan bahawa Sars-CoV-2 dapat bertahan di permukaan persekitaran selama dua hingga tiga hari. Usaha pembasmian kuman di tempat di mana kes Covid-19 tinggal sangat penting,” kata saintis penyelidikan EHI, Dr Judith Wong, yang mengetuai kajian tersebut. 

Oleh itu, orang ramai dinasihatkan untuk membaca label produk bagi mengetahui bahan aktif dan kepekatannya agar dapat memahami bahaya produk tersebut selain memastikan bahawa ia memenuhi garis panduan NEA untuk keberkesanan terhadap koronavirus, kata NEA. - The Straits Times