Subuh
5:52
Syuruk
7:14
Zuhur
1:17
Asar
4:40
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Setempat0

Operasi Terminal 4 Changi digantung sementara: CAG

May 12, 2020 | 01:20 PM

TERMINAL 4 Lapangan Terbang Changi akan menggantung operasi mulai Sabtu ini, kata Changi Airport Group (CAG) hari ini.

CAG berkata, langkah itu akan mengoptimumkan "sumber daya seiring dengan penurunan tajam dalam pergerakan penerbangan kerana pandemik Covid-19 sedunia".

Encik Khaw menambah, penangguhan itu juga akan membolehkan kerja-kerja peningkatan di Terminal 2 dipercepat, yang diharapkan akan selesai pada tahun 2024.

Kedai dan restoran di Terminal 4 juga akan ditutup dan perkhidmatan bas ulang-alik yang menghubungkan Terminal 3 dan Terminal 4 juga akan digantung sehingga operasi disambung semula.

"Waktu (penyambungan semula perkhidmatan terminal) akan bergantung sekiranya permintaan perjalanan udara meningkat dan ada keperluan syarikat penerbangan yang ingin melancarkan semula penerbangan di Lapangan Terbang Changi," kata CAG.

Ia menambah: "Walaupun operasi terminal dikurangkan selama tempoh ini, CAG terus bekerja sama dengan rakan penerbangan dan lapangan terbangnya dan bersedia untuk memulakan semula operasi di Terminal 4 sebaik sahaja jumlah penerbangan yang cukup kembali ke terminal."

Beberapa laluan Terminal 1 dan Terminal 3 juga tidak akan digunakan untuk penerbangan sehingga permintaan meningkat.

Perkhidmatan Skytrain di Changi Airport juga berkurang kerana permintaan rendah.

Walau bagaimanapun, pelawat dan pekerja lapangan terbang boleh terus menggunakan jambatan penghubung MRT antara Terminal 2 dan Terminal 3, dan jambatan penghubung yang menuju ke Lapangan Terbang Jewel Changi.

Teksi teksi di Terminal 1 dan Terminal 3 juga akan digabungkan, dengan satu yang melayani setiap terminal.

CAG menambah gerai makanan dan minuman di Lapangan Terbang masih dibuka untuk dibawa pulang, dan perkhidmatan penting seperti farmasi masih dibuka untuk melayani kakitangan lapangan terbang dan orang ramai di kawasan awam lapangan terbang. - The Straits Times, CNA

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map