Operasi vaksinasi sektor udara, maritim bermula, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

Operasi vaksinasi sektor udara, maritim bermula

Usaha penting demi lindungi sempadan, wujudkan rasa selamat di kalangan pengunjung yang masuki SG lalui lapangan terbang dan pelabuhan: Ong Ye Kung
Jan 19, 2021 | 05:30 AM

SATU usaha besar untuk memberi vaksin Covid-19 kepada 37,000 pekerja barisan depan dalam sektor penerbangan dan maritim dalam masa dua bulan merupakan langkah penting untuk menghidupkan semula hab udara Singapura yang terjejas akibat kesan pandemik itu.

Apabila usaha ini selesai dijalankan, Menteri Pengangkutan Ong Ye Kung berkata pekerja barisan hadapan ini bukan sahaja akan melindungi sempadan Singapura, bahkan mereka juga memastikan orang ramai yang memasuki Singapura menerusi lapangan terbang dan pelabuhannya turut rasa selamat.

Encik Ong berkata demikian kepada media semalam, semasa melawat pusat vaksin Covid-19 di Terminal 4 Lapangan Terbang Changi pada hari pertama usaha vaksin skala besar yang dikenali sebagai Sea-Air Vaccination Exercise atau Save itu.

Selain di Terminal 4 Lapangan Terbang Changi, pusat vaksin Covid-19 juga telah ditubuhkan di Pusat Konvensyen Raffles City bagi pekerja barisan depan dalam sektor maritim.

Menurut Encik Ong, sekitar 13,000 pekerja telah mendaftar untuk mendapatkan dos pertama vaksin mereka minggu ini.

Discover Malay Home Based Businesses

Vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech itu diberikan melalui dua dos.

Semalam, Encik Ong serta Ketua Eksekutif Singapore Airlines (SIA) Goh Choon Phong dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SATS Alex Hungate turut menyertai pekerja barisan depan sektor penerbangan mendapatkan dos pertama vaksin itu.

"Kesemua 37,000 pekerja barisan depan ini merupakan pelindung sempadan kita kerana sempadan kita merupakan tempat utama yang mudah terjejas.

"Jika sejumlah besar mereka mendapatkan vaksin, mereka akan mengambil langkah besar mempertahan Singapura dan memastikan keselamatan sempadan kita," ujar Encik Ong.

Pada masa ini, seramai 2,000 pekerja sehari boleh mendapatkan vaksin Covid-19 di Terminal 4 Lapangan Terbang Changi manakala 1,000 pekerja sehari boleh mendapatkan vaksin itu di Pusat Konvensyen Raffles City.

Namun menurut Encik Ong, pusat vaksin Covid- 19 di Terminal 4 Lapangan Terbang Changi dan Pusat Konvensyen Raffles City masing-masing boleh menampung hingga 4,000 orang yang hadir bagi vaksinasi setiap hari.

Tambahnya, pihak berkuasa telah memperuntuk dos vaksin yang mencukupi bagi kumpulan ini.

Beliau turut menggesa pekerja di barisan depan itu tampil mendapatkan vaksin tersebut.

Usaha vaksinasi bagi pekerja barisan depan dalam sektor penerbangan dan maritim ini juga akan membantu reputasi Singapura sebagai tempat yang selamat di tengah-tengah pandemik ini.

Encik Ong berkata SIA juga boleh menjadi syarikat penerbangan antarabangsa pertama di dunia yang mendapatkan vaksin Covid-19 itu.

"Sesiapa yang memasuki negara ini... akan tahu tempat ini selamat dan warga negara ini bekerjasama sebagai satu pasukan.

"Ini satu kelebihan besar bagi jenama (Singapura) kita," ujarnya.

Di bawah usaha Save itu, Penguasa Kelautan dan Pelabuhan Singapura (MPA) berkata lebih 10,000 pekerja maritim di barisan depan dijangka mendapatkan vaksin Covid-19 menjelang hujung bulan ini.

Menurut MPA, mereka telah menerima sekitar 6,000 pendaftaran bagi vaksin itu minggu ini.

Dalam pada itu, Encik Ong berkata beliau tidak akan menetapkan sasaran bila gelembung perjalanan dengan Hong Kong - yang ditangguh November lalu menyusuli keadaan Covid-19 yang bertambah di sana - boleh dilaksanakan.

"Kita harus menjaga keadaan kita sendiri dan memastikan jumlah kes dalam masyarakat kekal rendah. Kalau keadaannya baik, kita sudah pun ada perjanjian yang boleh diaktifkan pada bila-bila masa," katanya.

Tambahnya, Singapura juga akan terus meneroka kemungkinan melaksanakan gelembung perjalanan dengan negara lain.

Laporan lain:

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map